Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A mozgáskorlátozottak nehezen vagy sehogy sem tudnak szavazni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
150 ezer mozgáskorlátozott állampolgár nagyon nehezen vagy sehogy sem tud szavazni az országgyűlési választáson, mert a középületekben működő szavazókörök akadálymentesítése a több mint egy évtizede létező jogszabály dacára megoldatlan - hívta fel a figyelmet a mozgáskorlátozottak egyesületeit tömörítő szövetség elnöke. Hegedűs Lajos szerint számukra a mozgóurna sem megoldás.

Rendkívül alacsony volt a választási részvétel aránya a súlyosabb állapotú mozgáskorlátozottak körében, mert nehezen vagy egyáltalán nem tudtak bejutni a szavazókörökbe - mondta az InfoRádiónak a mozgáskorlátozottak egyesületeit tömörítő szövetség elnöke. A probléma összesen mintegy 150 ezer embert érint.

Hegedűs Lajos kiemelte: nincs megoldva a középületek akadálymentesítése, így például egy kerekes székes ember nem tud voksolni. Kisegítő próbálkozásként házhoz szállított urnát kérhettek a mozgáskorlátozottak, ám nem lehetett tudni, hogy ez mikor érkezik meg, így előfordult, hogy valakinek a teljes napja ráment a várakozásra. Volt olyan eset is, hogy valakinek az utcára vitték ki az urnát, ám így mindenki szeme láttára szavazott, míg máshol az emeleten jelölték ki a szavazókört - fejtette ki.

Az elnök szerint akadálymentes helyen kell kijelölni a szavazóköröket, minden egyéb csak pótmegoldás. A választás alapvető jog, ezért erre figyelmet kellene szentelni - tette hozzá.

A középületek akadálymentesítést előíró törvény 11 éve van hatályban, így arra nem lehet hivatkozni, hogy nem volt idő a megoldásra - hangsúlyozta Hegedűs Lajos. Megemlítette azt is, hogy a vakoknak szintén komoly nehézséget jelent a választás, ami megoldásra vár.

A látássérülteknek is problémás a szavazás

Hetvenezer látássérült és vak embernek is nagyon komoly gondot jelent a szavazás - mondta az InfoRádiónak a Vakok Állami Intézetének igazgatója.

Szabóné Berta Irén közölte: már az ajánlószelvény kitöltése is gondot okoz, ugyanis feltétel a saját kezű aláírás, de ezzel a látássérültek nem tudnak élni, így csak közjegyző érvényesítheti az aláírásukat, ami plusz költséget jelent.

A szavazóköröket nem akadálymentesítették a látássérültek számára, nincsen vezetősáv vagy akusztikus segítőeszköz - emelte ki az igazgató, aki szintén problémának nevezte, hogy nincsen Braille-tájékoztató.

Az értelmi fogyatékosokkal nem foglalkoznak a pártok

A gondnokság alatt álló értelmi fogyatékosok nem szavazhatnak, a többiek azonban igen, a pártok mégsem foglalkoznak velük és az állam sem segíti őket megfelelő információkkal - mondta az InfoRádiónak Kovács Melinda, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének ügyvezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt