eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány Ferenc egy éve mondott le a kormányfői posztról

2009 március 21-én, épp egy évvel ezelőtt jelentette be Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, hogy lemond a kormányfői posztjáról. A pártnak akkortól két hete volt, hogy megnevezzék Gyurcsány Ferenc utódját. Az ellenzék nem akart tárgyalni az új szocialista miniszterelnök személyéről, előrehozott választásokat akartak.

Egy évvel ezelőtt a Magyar Szocialista Párt kongresszusán Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő bejelentette, lemond a miniszterelnökségről. Döntését azzal indokolta: nem akarja, hogy a gazdasági válság megoldására indított reformok az ő személye miatt bukjanak meg.

A miniszterelnök akkor azt mondta: így a szocialisták a többi párttal egyeztetve találhatnak új vezetőt a hatékony válságkezeléshez. Gyurcsány Ferenc a küldöttek előtt nem nevezett meg maga helyett jelöltet, arra viszont javaslatot tett, hogy két héttel később, egy rendkívüli kongresszuson nevezzék meg az új miniszterelnök-jelöltet.

A kormányfő értékelte addigi, kicsit több mint 1600 napi miniszterelnökségét. Azt mondta, ezalatt sikerekre és kudarcokra is volt példa. Kiemelte, a sikereket nem ő, nem a kormány, hanem az ország érte el. A sikereket megköszönte, a hibákért pedig elnézést kért. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még akkor is az ország érdekei szerint cselekedett, amikor később kiderült, hogy rosszul döntött.

Gyurcsány Ferencet akkor még újra megválasztottak az MSZP elnökének. A kongresszuson tartott beszédében hangsúlyozta, nem kíván felhagyni a politizálással.

Lendvai Ildikó, az MSZP akkori frakcióvezetője közölte: az elnökséget váratlanul érte a kormányfő bejelentése, de a szocialistáknak párton belüli és azon kívüli miniszterelnök-jelöltjük is van.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, nem kezdenek tárgyalást új kormányról és új kormányfőről, viszont kezdeményezik a parlament feloszlatását. A politikus közölte: ha sikerül megegyezni az Országgyűlés feloszlatásáról, akkor az előrehozott választásokat június 7-én, az európai parlamenti választással egy időben meg lehetne tartani. Hozzátette: Magyarország új irányáról az embereknek kell dönteniük, nem pedig az MSZP-nek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×