Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferenc egy éve mondott le a kormányfői posztról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
2009 március 21-én, épp egy évvel ezelőtt jelentette be Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, hogy lemond a kormányfői posztjáról. A pártnak akkortól két hete volt, hogy megnevezzék Gyurcsány Ferenc utódját. Az ellenzék nem akart tárgyalni az új szocialista miniszterelnök személyéről, előrehozott választásokat akartak.

Egy évvel ezelőtt a Magyar Szocialista Párt kongresszusán Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő bejelentette, lemond a miniszterelnökségről. Döntését azzal indokolta: nem akarja, hogy a gazdasági válság megoldására indított reformok az ő személye miatt bukjanak meg.

A miniszterelnök akkor azt mondta: így a szocialisták a többi párttal egyeztetve találhatnak új vezetőt a hatékony válságkezeléshez. Gyurcsány Ferenc a küldöttek előtt nem nevezett meg maga helyett jelöltet, arra viszont javaslatot tett, hogy két héttel később, egy rendkívüli kongresszuson nevezzék meg az új miniszterelnök-jelöltet.

A kormányfő értékelte addigi, kicsit több mint 1600 napi miniszterelnökségét. Azt mondta, ezalatt sikerekre és kudarcokra is volt példa. Kiemelte, a sikereket nem ő, nem a kormány, hanem az ország érte el. A sikereket megköszönte, a hibákért pedig elnézést kért. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még akkor is az ország érdekei szerint cselekedett, amikor később kiderült, hogy rosszul döntött.

Gyurcsány Ferencet akkor még újra megválasztottak az MSZP elnökének. A kongresszuson tartott beszédében hangsúlyozta, nem kíván felhagyni a politizálással.

Lendvai Ildikó, az MSZP akkori frakcióvezetője közölte: az elnökséget váratlanul érte a kormányfő bejelentése, de a szocialistáknak párton belüli és azon kívüli miniszterelnök-jelöltjük is van.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, nem kezdenek tárgyalást új kormányról és új kormányfőről, viszont kezdeményezik a parlament feloszlatását. A politikus közölte: ha sikerül megegyezni az Országgyűlés feloszlatásáról, akkor az előrehozott választásokat június 7-én, az európai parlamenti választással egy időben meg lehetne tartani. Hozzátette: Magyarország új irányáról az embereknek kell dönteniük, nem pedig az MSZP-nek.