Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarics: A Jobbik miatt nagyobb hátszelet kaphat külföldről a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbik miatt a Fidesz vélhetően erősebb hátszelet kap programja megvalósításához a külföldi országoktól - véli Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, aki szerint több jóindulattal fognak majd a határokon túl a Fidesz-kormányhoz viszonyulni, mert az alternatíva a szélsőjobb lenne.

A nemzetpolitika szempontjából nagy különbségek mutatkoznak a Fidesz- és a MSZP-SZDSZ-kormány között, az utóbbi például utoljára 2005-ben hívta össze a Magyar Állandó Értekezletet - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás.

A külpolitikai szakértő szerint bár sok vita volt a Fidesz és az MSZP között, az utóbbi időben Balázs Péter külügyminiszter több Fidesz-kezdeményezést is támogatott, például a szerb-magyar kapcsolatok javítását és a Duna-menti országok együttműködését.

A magyar kisebbségek helyzetét magasabb szintre kellene emelni - hangsúlyozta Magyarics Tamás, aki úgy véli, hangsúlyozni kellene, hogy a kisebbségek stabilizációt jelentenek, egyenrangúságuk az adott országban a kohéziót erősíti.

Az energiakérdés, a Duna-menti együttműködés, a regionális politika erősítése és a Nyugat-Balkán stabilizációjában való részvétel lehet Magyarország számára külpolitikai értelemben a kitörési pont - tette hozzá.

Tovább erősödhet a Jobbik

Magyarics Tamás elmondta, a Jobbik miatt a Fidesz nagyobb külföldi hátszelet kaphat, mert ha a Fidesz kormányon kudarcot vall, akkor tovább erősödik majd a Jobbik, és kormányalakító erővé válhat. Ez senkinek nem lenne jó - sem az uniónak, sem pedig Amerikának.

A szakértő szerint több jóindulattal fognak külföldön a Fidesz-kormányhoz viszonyulni, mert az alternatíva a szélsőjobb lenne. A külföld ugyanis azt várja, hogy a szocialista párt a saját belső harcával lesz elfoglalva, és nem tud majd annyira megerősödni, hogy alternatívát kínáljon a Fidesszel szemben.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa