eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarics: A Jobbik miatt nagyobb hátszelet kaphat külföldről a Fidesz

A Jobbik miatt a Fidesz vélhetően erősebb hátszelet kap programja megvalósításához a külföldi országoktól - véli Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, aki szerint több jóindulattal fognak majd a határokon túl a Fidesz-kormányhoz viszonyulni, mert az alternatíva a szélsőjobb lenne.

A nemzetpolitika szempontjából nagy különbségek mutatkoznak a Fidesz- és a MSZP-SZDSZ-kormány között, az utóbbi például utoljára 2005-ben hívta össze a Magyar Állandó Értekezletet - mondta az InfoRádiónak Magyarics Tamás.

A külpolitikai szakértő szerint bár sok vita volt a Fidesz és az MSZP között, az utóbbi időben Balázs Péter külügyminiszter több Fidesz-kezdeményezést is támogatott, például a szerb-magyar kapcsolatok javítását és a Duna-menti országok együttműködését.

A magyar kisebbségek helyzetét magasabb szintre kellene emelni - hangsúlyozta Magyarics Tamás, aki úgy véli, hangsúlyozni kellene, hogy a kisebbségek stabilizációt jelentenek, egyenrangúságuk az adott országban a kohéziót erősíti.

Az energiakérdés, a Duna-menti együttműködés, a regionális politika erősítése és a Nyugat-Balkán stabilizációjában való részvétel lehet Magyarország számára külpolitikai értelemben a kitörési pont - tette hozzá.

Tovább erősödhet a Jobbik

Magyarics Tamás elmondta, a Jobbik miatt a Fidesz nagyobb külföldi hátszelet kaphat, mert ha a Fidesz kormányon kudarcot vall, akkor tovább erősödik majd a Jobbik, és kormányalakító erővé válhat. Ez senkinek nem lenne jó - sem az uniónak, sem pedig Amerikának.

A szakértő szerint több jóindulattal fognak külföldön a Fidesz-kormányhoz viszonyulni, mert az alternatíva a szélsőjobb lenne. A külföld ugyanis azt várja, hogy a szocialista párt a saját belső harcával lesz elfoglalva, és nem tud majd annyira megerősödni, hogy alternatívát kínáljon a Fidesszel szemben.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×