eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin

Bencze: márciustól interneten megnézhető, miért büntet a rendőrség

Bruttó 110 ezer forintos fizetéssel kezdi a pályáját a rendőrség kötelékében egy tiszthelyettes - mondta az országos rendőrfőkapitány a rendvédelmi szervek problémáit sorolva. Bencze József arról is beszélt, hogy a rendőrség új rendszere az objektív felelősség minden pillanatát fel tudja dolgozni. A kamerák képeit továbbítja egy szerverre, ez beavatkozás-mentessé teszi. Aki kételkedik abban, hogy elkövetett-e a jogsértést, az internet segítségével is megnézheti ezt a rendszert március elsejétől. Bencze József az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

Mik voltak a legfontosabb kihívások, a legnagyobb feladatok az Országos Rendőr-főkapitányság előtt tavaly?

Mi az elmúlt évet a közterületi biztonság javítására fordítottuk. Azt céloztuk meg, hogy javuljon a közbiztonság. 2008-hoz képest 17,2 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el az elmúlt évben Magyarország közterületein. Ugyanakkor a rendőrség szembetalálta magát olyan kihívásokkal, amelyekkel korábban soha. Gondolok itt a romák elleni sorozatgyilkosságra, amit sikeresen fel tudtunk deríteni. Gondolok itt az extrém csoportra, amely politikusokat vett célba, előbb Molotov-koktéllal, antrax utánzatú porokkal, később a legdurvább módszerekkel készült robbantásokra. Felderítettük ezt a csoportot is, de még nincs vége. Jó néhány ember még ebben a körben számíthat arra, hogy eljárás alá vonják. És sok olyan ügyet sikerült felderíteni - akár a Marian Cozma-ügyre gondolok, akár a kiskunlacházi kislány gyilkosának megtalálása -, amely joggal korbácsolta fel az indulatokat. Megjelent az extrémizmus, látható módon megjelent egyfajta romaellenesség, a közéleti személyek fenyegetése. A zaklatás egy új törvényi tényállás, csaknem hatezer bűncselekményben nyomoztunk ennek kapcsán. Mintegy négyszáz esetben hoztunk határozatot a távoltartásról, pedig az év végén került bevezetésre. Sajnos erőteljesebbé vált az agresszió. Bár az emberölésekben hat százalékos csökkenést regisztráltunk, de más változás is tapasztalható itt: korábban családon belüli, ismerősök közötti konfliktusok vezettek végül is a gyilkossághoz, az elmúlt évben egyértelműen nagyobb teret foglaltak el a nyereségvágyból vagy az aljas indokból elkövetett emberölések. És megjelent az országban az előítéletes gondolkodás. Ezt a romák elleni sorozatos gyilkosságok nyomozása során tapasztaltuk. Nyilván nem a rendőrség fogja ezt a társadalmi problémát megoldani, holott ezt sürgősen rendezni kellene, mert ez a következő öt év egyik legnagyobb problémája lehet.

Fel voltak egyébként erre készülve? A gazdasági ügyekkel kapcsolatban említettük, hogy szükség volt egy speciálisan képzett állományra. Számítottak arra, hogy ilyen szintű agressziós hullám bontakozhat ki?

Nyilván majd kutatók fogják megállapítani, hogy milyen okai vannak. Egy-egy társadalmi, gazdasági, kulturális probléma nem egyik pillanatról a másikra okoz problémát, hanem beágyazódva akár egy emberöltőn keresztül is képes befolyásolni a viselkedést, a válaszokat. A bűnözés okai a társadalmi-gazdasági és nyilván az egyéni kapcsolatokban keresendőek. Én azt gondolom, hogy a rendőrség kellőképpen fel volt készülve, hiszen nagyon gyorsan találta meg a válaszokat ezekre a kihívásokra. Ugyanakkor meg kell találni a válaszokat arra is, hogyha valakit az együttélési szabályok folyamatos be nem tartása zavar, vagy az, hogy folyamatosan apróbb, bagatell jellegű tulajdoni szabálysértéseket követnek el a környezetben, vagy egyszerűen csak hangoskodnak vagy tisztátlanok, ezek bizony a szubjektív biztonságérzetet nagymértékben befolyásolják. Erre is válaszokat próbálunk adni, hiszen az elmúlt évben például a tulajdoni szabálysértések esetében változott a jogszabály. A rendőrség köteles az elsődleges intézkedéseket megtenni, adott esetben az elkövetőt felderíteni. Inkább azt gondolom, hogy a mindennapok kis ügyei azok, amikre a jövőben jobban kell figyelni. A nagy ügyeket látható módon a rendőrség jól kezeli. Ehhez a fiatal tiszthelyetteseket meg kell nyerni, például azzal, hogy Budapesten lakástámogatást biztosítunk. Az elmúlt évben egyébként a cafeteria rendszer, mintegy 5,2 milliárd forintot jelentett, amely a 13. havi illetmény elvételét követően annak egyfajta kompenzálását jelentette. Emellett tavaly még különböző címen 10,7 milliárd forintot fordítottunk az állomány támogatására. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne igaz az, hogy a kezdő tiszthelyettesek nagyon alacsony, én azt gondolom, hogy talán méltatlanul alacsony bérrel lépnek be.

Mekkora ez az összeg?

Ez olyan bruttó 110-120 ezer forint. Nyilvánvaló, hogy ez bizonyos pótlékokkal, túlórákkal magasabb is lehet, de így is alacsony. Ez egy nagy szervezet, 45 ezer fő. Itt száz vagy ezer forint béremelés is nagyon nagy költségvetési kiadást jelent, de én bízom benne, hogy ez a fiatal állomány és főleg a fiatal tiszthelyettesi állomány nagyon rövid időn belül megérheti azt, hogyha a gazdasági helyzet, a költségvetési helyzet pozitívan alakul - és miért ne alakulna pozitívan -, akkor a kormány ezeket a méltatlanul alacsony béreket rendezi.

Mennyire vannak eszközökkel jól ellátva: Járművekkel, számítógépekkel, egyéb eszközökkel?

Az elmúlt évben végig a gazdasági megszorításokkal küszködtünk. Miközben elvontak tőlünk forrásokat, ezek kompenzálásaként célfeladatokhoz plusz forrásokat kaptunk, mintegy 14 milliárd forint összegben.
De ez célzott pénz volt?

Ezek célzott pénzek voltak. Folyamatosan likviditásmenedzselést folytattunk. De emellett is sikerült például 1200 db gépkocsit beszereznünk. Ezek lízingkonstrukcióban működő kocsik. Elértük azt, hogy ma a rendőrségnél három év körüli a gépjárműpark átlagéletkora. 25 ezer körüli munkaállomás van ma a rendőrségen, miközben egyébként komoly informatikai fejlesztéseket hajtottunk végre. Például az objektív felelősség kezelésére egy olyan korszerű traffic point rendszert, amelyik a Microsoftnak egy édes gyereke, hiszen a Microsoft főhadiszállásán mutattuk be közösen néhány héttel ezelőtt a világ rendészeti szerveinek, hogy az a rendszer Magyarországon elkészült, működik, tessék odafigyelni, ez egy olyan modellrendszer, amit át lehet venni.

Mit tud ez a rendszer?

Ez a rendszer az objektív felelősség minden pillanatát fel tudja dolgozni. A kameráknak a képeit egy szempillantás alatt továbbítja egy megfelelő szerverre, ez beavatkozás-mentessé teszi. Nem lehet kivenni a fényképet, meg eltépni, mivel az rögtön megjelenik valahol, és mindezt naplózza is a rendszer. És nyilvántartja azt is, hogy aki az így kiszabott bírságot nem fizeti be, az időben megkapja a felszólítást. Tud még egy nagyon fontos dolgot: bárki, aki kételkedik abban, hogy esetleg nem követett el jogsértést, az az internet segítségével is megnézheti ezt a rendszert március elsejétől, ha pedig nincs internete, be kell fáradni a rendőrkapitányságra vagy a főkapitányságra. Eközben az elektronikus ügyintézést is kiépítettük az elmúlt évben, nyolc ügykörre és harminchárom ügycsoportra. Ebben az évben is beszerzünk 800 új gépkocsit. Elindítottunk egy olyan projektet, amely a rendőrség bevetésirányítási rendszerét korszerűsíti.

Van olyan terület, ahol szeretett volna, de nem sikerült semmilyen előlépést elérni eszközben, emberben, szervezésben?

Nyilván a legnagyobb lemaradás az elmúlt években a felújítások, korszerűsítések, elsősorban az épületeink korszerűsítése. Van néhány olyan kapitányság, ahol évtizedek óta nem sikerült előrelépni. Áldatlan, és azt gondolom, méltatlan körülmények között dolgoznak néhány helyen a kollégák. Ebben a tekintetben is elengedhetetlen, hogy olyan munkakörülményeket teremtsünk, ahol jól érzik magukat a munkatársak.. Szeretnénk a következő időszakban egy olyan irodaépítési projektet elindítani, ahol az elhelyezési körülményeken javítanánk.

Mérik-e azt, hogy az állampolgárok hogyan gondolkodnak a rendőrségről? Az anyagi és szervezeti erőfeszítésk eredményeként mikorra vár ön érdemi, jelentős elmozdulást a rendőrség megítélésében?

Nagyon sok mindentől függ a rendőrség megítélése. Ma a közbiztonság egy monolitikus rendszerre épül, és ez a rendszerváltás előttről öröklődött. Mi nagyon sokat tettünk annak érdekében, hogy változtassunk. A rendőrség tudományos tanácsa, felkérésemre kidolgozott mintegy száz civil szervezet bevonásával egy rendőrségi stratégiát. Remélem, végre eljutunk majd oda, hogy egy aktuális politikai hatalom úgy érzi: fontos dolog, hogy 8-10 évre határozzák meg a rendészet fejlődésének stratégiai irányait és céljait, és ne kétévente próbáljanak meg új fazont szabni. Ha ez megvalósul, akkor az egy nagyon nagy előrelépés lehet. Elindítottunk néhány, a jövőt illető befektetéseket, például jelenleg több mint 20 Ph.d hallgató van a magyar rendőrség állományában. Ezek az emberek valamikor tudományos fokozatot fognak szerezni, és lehet, hogy öt-tíz év múlva a rendészet meghatározott tudományos képviselői lehetnek. A Magyar Tudományos Akadémiával éppen most kötöttünk egy megállapodást, amelyben 12 közös kutatási projektet irányoztunk elő. Ezek nem a mának szólnak, hanem a holnapnak szólnak.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×