INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az ingatlanadó eltörlése - 50 milliárdot kell pótolni a költségvetésből

Infostart / InfoRádió
A kormány visszaállíthatja a tételes egészségügyi hozzájárulást, de az is lehetséges, hogy zárolja a tartalékokat, vagy megnöveli a jelenleg 3,8 százalékosra tervezett államháztartási hiányt, esetleg új adót vezet be. Az ingatlanadó alkotmányellenesnek minősítésével ugyanis mintegy 50 milliárd forintos bevételtől esik el a költségvetés, amelyet valahonnan pótolni kell.

Az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a vagyonadó azon részét, amely az ingatlanokra vonatkozott, ezzel azonban mintegy 50 milliárd forintos bevételtől esik el a költségvetés. A miniszterelnök néhány hete azt mondta: ha ez a döntés születik, elképzelhető, hogy más adót kell bevezetni.

A miniszterelnök minden bizonnyal meglepődött az AB keddi döntésén, korábban ugyanis egy interjúban azt mondta: meglepődne, ha az Alkotmánybíróság eltörölné a vagyonadót. Bajnai Gordon ugyanakkor azt is közölte: ha az AB alkotmányellenesnek találja a vagyonadót, akkor másképp kell pótolni az ebből tervezett 50 milliárd forintos bevételt. A miniszterelnök úgy fogalmazott: akkor olyan megoldást kell találni - részben a tartalékok zárolásával, részben más adónem bevezetésével - ami nem a legszegényebbeket terhelve biztosítja ezt a bevételt.

A Portfolio.hu elemzője szerint a kormány vagy a tartalékokból zárol ismét - de akkor nagyon feszítetté válik a költségvetés -, vagy visszahozza az egyébként is feltételekkel eltörölt egészségügyi hozzájárulást.

Madár István rámutatott arra, hogy a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányhoz képest az ingatlanadó eltörlése miatt kieső 50 milliárd forint mintegy 0,2 százalékpontot tesz ki, azaz érdemi hiányt jelent majd. Hozzátette: idén mindenképpen feszes költségvetésre van szükség, ami egy választási évben szokatlan, de a döntés után még inkább erre van szükség.

Az elemző azt sem tartja kizártnak, hogy egy új megállapodás születhet az IMF-fel, amelyben a hiány már 5-6 százalékos lehet.

Az RSM DTM adótanácsadója arra mutatott rá: vannak ismert megoldások arra, hogy az ingatlanok értékeléséből eredő bizonytalanság minimálisra lehessen csökkenteni. Hegedűs Sándor ugyanakkor úgy véli, az ingatlanok adóztatásának bevezetéséhez legalább két-három év felkészülési időt kellene hagyni az adóalanyoknak és az adóhatóságnak is.

Jóri András adatvédelmi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy az APEH-nek meg kell semmisítenie azokat az adatokat, amelyeket a vagyonadó-kalkulátor lakossági használatakor rögzített.

A Fidesz felszólítja a kormányt és a szocialistákat, hogy ne trükközzenek az Alkotmánybíróság vagyonadót eltörlő határozata után. Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: ha a Fidesz kormányt alakít, akkor egy teljesen új gazdaságpolitikai filozófia alapján megalkotandó költségvetést készít, így megszűnik az esetleges hiányra vonatkozó probléma.

Az MSZP még tanulmányozni szeretné az Alkotmánybíróság indoklását az ingatlanadó megsemmisítéséről. Nyakó István szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hogy a kormány pótolja-e a kieső 50 milliárd forintos bevételt.

A kedden alkotmányellenesnek minősített jogszabály szerint ingatlanadót kellett volna fizetni a lakóingatlanok után, ha annak értéke meghaladja a 30 millió forintot, illetve a második lakás után, ha az több mint 15 millió forintot ér. A harmadik lakóingatlan értéktől függetlenül adóköteles lett volna. Az adó mértéke 30 millió forintos forgalmi értékig 0,25 százalék, 30-50 millióig 0,35 százalék, 50 millió forint felett pedig 0,5 százalék lett volna.

A kormány számításai szerint az adó az ingatlanok 5 százalékát érintette volna. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint Magyarországon mintegy 4 millió lakóingatlan van.

Kapcsolódó hang

Szijjártó Péter - Fidesz
 


Jóri András adatvédelmi biztos
 


Hegedûs Sándor adószakértõ
 


Madár István, Portfolio.hu
 


Nyakó István MSZP
 


Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivõje
 


A címlapról ajánljuk