eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb K&H-botrány a láthatáron? - hetilapszemle

A Kulcsár-ügynél is nagyobb, 30-32 milliárd forint összértékű lehet a K&H Bank kötvénybotránya, amely a pénzintézet leghűségesebb ügyfeleit érinti - olvasható a Heti Válasz legújabb számában.

A 300 fős kör tagjai 2006-ban olyan CDO-kötvényekbe fektettek be, amelyeket a banknál a magyar állampapírnál is biztonságosabbnak hirdettek, ehhez képest mára a vételáruk mindössze 3-8 százalékát érik. A banknak két hivatalos papírja is van arról, hogy megtévesztette ügyfeleit, köztük a hetilap információ alapján Kovács Ákos zenészt és Sugár Andrást, a Westel, majd a T-Mobile Magyarország volt vezérigazgatóját is. A pénzintézet a botrány kirobbanásakor türelmet kért, majd peren kívül megpróbálta egyenként az ügyfelek igényeit részben kielégíteni - nem készpénzzel, hanem nehezen eladható cserekötvényekkel. Többen azonban megunták az 50-70 százalékon való alkudozást, és a bíróságon keresik igazukat. A lap szerint a K&H felelőssége vitathatatlan az ügyben, de a bank mindvégig belga anyavállalata iránymutatásait követte.

A Figyelő arról ír, hogy eurómilliókat bukhat a Hungerit Zrt., mert az ellenőrök az elírásokban szereplő 90 helyett csak 53 fokot mértek a baromfifeldolgozó egyik késfertőtlenítőjében, és az apró hiba miatt az orosz hatóságok azonnal felfüggesztették a szentesi cég oroszországi exportengedélyét. Magyar József vezérigazgató azt mondta: a vizsgálatkor úgy tűnt, hogy mindent rendben találtak, és azért sem érti a váratlan szigort, mert az üzem minden fontos nemzetközi ellenőrzésen sikeresen átesett. Az orosz ellenőrzés nemcsak a Hungeritet, hanem a vizsgált magyar húsüzemek kétharmadát megbuktatta. Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a mostani gyanús esetek újabb ütközeteit jelentik az Európai Unió és Oroszország közötti hús- és baromfikereskedelmi háborúnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×