eur:
399.4
usd:
363.8
bux:
74306.62
2024. október 8. kedd Koppány

Martonyi: Egy gyenge ország nem tudja érvényesíteni az érdekeit

Magyarország gyenge, válságban lévő, belsőleg zilált ország, emiatt nem tudja érdekeit a külső kapcsolataiban érvényesíteni - mondta a Látleletek 2009 őszén elnevezésű konferencián Martonyi János volt külügyminiszter. A Szegedi Tudományegyetem tanára arról is beszélt, hogy a határon túli magyarság számára a magyar állampolgárság megadása egyetlen, kétharmados törvénymódosítással megoldható.

Egy gyenge, válságban lévő ország nagyon nehezen tudja a külső kapcsolataiban saját érdekeit, szempontjait érvényesíteni a külkapcsolataiban. Egy egészséges, növekedő, felfelé ívelő gazdaság és egy erkölcsileg megújult társadalom nyilván sokkal hitelesebben és eredményesebben tud majd fellépni - mondta az InfoRádiónak Martonyi János volt külügyminiszter.

A Szegedi Tudományegyetem tanára szerint a hatékonyabb külső érdekérvényesítés lehetőségének kialakítása nem csupán a kormány vagy a politika feladata. A civil világ, egyfajta alulról jövő mozgalom nélkül ez nem fog menni - fogalmazott.

A magyar-szlovák kapcsolatokról szólva Martonyi János elmondta: azzal egyetért, hogy a kormány a kérdést jogi útra is tereli, bár szerinte kérdés, nem lett volna-e helyesebb az Európai Bizottság helyett azonnal az Európai Bírósághoz fordulni . Az európai jogrend egészének is jót tenne, ha egy ilyen ügyben a bíróság állást foglalna, hiszen - bár nem valószínű, de - a jövőben is előfordulhatnak hasonló esetek - fejtegette.

A volt külügyminiszter beszélt arról is, hogyan kaphatnának magyar állampolgárságot a határon túli magyarok. Szerinte már az is elég lenne, ha a vonatkozó törvényből - kétharmados döntéssel - törölnék az állandó letelepedés törvényét, esetleg bizonyos további feltételek mellett, ezáltal ugyanis azok is megkaphatnák az állampolgárságot, akik nem akarnak Magyarországra költözni.

A szabad mozgás és a magyar állampolgárság elnyerésének joga a Szegedi Tudományegyetem tanára szerint emberi jognak is tekinthető. "Miért ne segítsünk akkor azokon, akiknek erre szükségük lehet, és ami nekünk az ég világon semmibe nem kerül" - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Strasbourgban: az EU-nak változnia kell - cikkünk frissül

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell" - cikkünk frissül

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Tartson velünk, cikkünk folyamatosan frissül!

Amerika egy hónap múlva választ: országosan Kamala Harris vezet, de Donald Trumpé a fontosabb részsiker

Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa szerint idén is hatalmas jelentősége lehet a nyolc úgynevezett csatatérállamnak, mivel hibahatáron belül vezet a demokrata vagy épp a republikánus elnökjelölt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×