INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Egyeztetés a kórházi finanszírozásról: egyik fél sem enged

Infostart / InfoRádió
Kiélezett vita várható délután a kórházi érdekvédők és az egészségügyi miniszter találkozóján. A tárgyalásnak sokadjára futnak neki, legutóbb pénteken nem sikerült megegyezni a kórházi finanszírozásról.

Nehezen elképzelhető, hogy közelednek ma az álláspontok a kórházi szakma és az egészségügyi miniszter között. Úgy tudjuk: a kórházi érdekvédők többsége ragaszkodik a 25,5 milliárd forintos pótláshoz, amely most a rendszerből hiányzik, és amely - mint mondják - a biztonságos betegellátáshoz lenne nagyon fontos az év végéig.

A kórházvezetők ebből nem engednek. Ha nem kapják meg ezt az összeget, akkor az áprilisban bevezetett finanszírozási rendszer okozta gondok odavezetnek, hogy létszámot kell csökkenteniük, ráadásul hosszabbak lesznek a várólisták is.

Az egészségügyi miniszter azonban szintén következetes. Állítása szerint nincs több pénz annál, mint amennyit már egyszer megajánlottak az érdekvédőknek. Székely Tamás a múlt heti egyeztetésen alig 4,5 milliárd forint pluszforrást ígért - a kórházszövetség elnöke szerint azonban ez pénz kórházanként legfeljebb két intenzív-osztályos beteg ellátására elég.

Az egyeztetések egyébként azért kezdődtek, mert az áprilistól hatályos finanszírozással nagyon sok kórház elégedetlen volt. A tárca októbertől változtat, de kérdés, hogyan.

Közben egyre több szervezet nyilvánítja ki csatlakozási szándékát a kórházszövetség tiltakozó akciójához. Tegnap két csongrádi kórház közös határozatban mondott nemet a tárca által tervezett finanszírozási változtatásokra. A makói és a szentesi kórháznak az új rendszer havi 30-50 millió forintos bevételkiesést jelentene. Az egészségügyi intézmények közül többen éhségsztrájkba kezdenek, ha marad a jelenlegi finanszírozás.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk