Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nézőpont Intézet: Bajnaival nem járna rosszul az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc utóda továbbra sem tudott áttörést elérni a társadalmi bizalom területén. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak tartja Bajnai Gordont a válságkezelő miniszterelnöki feladatok ellátására, és csak 26 százalékuk ismeri el tevékenységét. Böszörményi Nagy Gergely vezető elemző az InfoRádiónak azt mondta: a nyolc százalékos támogatottsággal bíró szocialistáknak Bajnai Gordon jól jöhetne kormányfő-jelöltként jövő tavasszal.

A következő hónapokban nem várható olyan politikai fordulat, amely nagyságrendileg növelné az MSZP jelenleg nyolc százalékos támogatottságát. Ebben a helyzetben a szocialisták érdeke az, hogy olyan embert állítsonanak miniszterelnök-jelöltnek, aki a párttól elkülöníthető profillal rendelkezik, és annál valamivel népszerűbb - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Ha egy politikusnak relatíve kicsi az elutasítottsága, a pártnál kevésbé népszerűtlenebb, máris jó döntés lehet az MSZP számára. Ide tartozik Bajnai Gordon miniszterelnök, de mások, például Szili Katalin is - tette hozzá Böszörményi Nagy Gergely. Annak ellenére van ez így, hogy az emberek a kormányfő munkájával sem elégedettek, sőt, egyetlen szocialista politikus sincs, akinek a megítélése pozitív tartományba esne. Az MSZP csak rossz és rosszabb lehetőségek közül tud választani - jegyezte meg.

Az MSZP nem járna rosszul azzal, ha Bajnai Gordon lenne a miniszterelnök-jelöltje, ennek legnagyobb akadálya azonban az, hogy a politikus ennek lehetőségét már számos megszólalásában kizárta; épp emiatt nagyon hiteles és érthető magyarázattal kellene előállnia abban az esetben, ha mégis vállalná - közölte az elemző.

Hanganyag: Németh Zoltán