eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nézőpont Intézet: Bajnaival nem járna rosszul az MSZP

Gyurcsány Ferenc utóda továbbra sem tudott áttörést elérni a társadalmi bizalom területén. A Nézőpont Intézet felmérése szerint a megkérdezettek 58 százaléka alkalmatlannak tartja Bajnai Gordont a válságkezelő miniszterelnöki feladatok ellátására, és csak 26 százalékuk ismeri el tevékenységét. Böszörményi Nagy Gergely vezető elemző az InfoRádiónak azt mondta: a nyolc százalékos támogatottsággal bíró szocialistáknak Bajnai Gordon jól jöhetne kormányfő-jelöltként jövő tavasszal.

A következő hónapokban nem várható olyan politikai fordulat, amely nagyságrendileg növelné az MSZP jelenleg nyolc százalékos támogatottságát. Ebben a helyzetben a szocialisták érdeke az, hogy olyan embert állítsonanak miniszterelnök-jelöltnek, aki a párttól elkülöníthető profillal rendelkezik, és annál valamivel népszerűbb - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Ha egy politikusnak relatíve kicsi az elutasítottsága, a pártnál kevésbé népszerűtlenebb, máris jó döntés lehet az MSZP számára. Ide tartozik Bajnai Gordon miniszterelnök, de mások, például Szili Katalin is - tette hozzá Böszörményi Nagy Gergely. Annak ellenére van ez így, hogy az emberek a kormányfő munkájával sem elégedettek, sőt, egyetlen szocialista politikus sincs, akinek a megítélése pozitív tartományba esne. Az MSZP csak rossz és rosszabb lehetőségek közül tud választani - jegyezte meg.

Az MSZP nem járna rosszul azzal, ha Bajnai Gordon lenne a miniszterelnök-jelöltje, ennek legnagyobb akadálya azonban az, hogy a politikus ennek lehetőségét már számos megszólalásában kizárta; épp emiatt nagyon hiteles és érthető magyarázattal kellene előállnia abban az esetben, ha mégis vállalná - közölte az elemző.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×