eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Legföljebb egy százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok

A Népszabadság írásából kiderül: idén novemberben, az eddigi folyamatok tükrében, a nyugdíjasok járadékuk legföljebb egy százalékos emelésére számíthatnak. Ez az ellátások reálértékének majd négy százalékos csökkenését jelenti ebben az évben.

A nyugdíjak értékének megőrzését az éves rendszeres nyugdíjemelés szolgálja, amelyet az idén még a várható ár- és nettóbér-emelkedés átlaga alapján számolnak ki, majd a tényleges folyamatok alapján korrigálják visszamenően - emlékeztet a lap. A januári 3,2 százalékos emelés az ez évre a költségvetésben előre jelzett 4,5 százalékos infláción és az 1,6 százalékos nettó-keresetemelkedése alapul. Az áremelkedés azonban várhatóan felgyorsul.

Látszatintézkedésnek tűnik a Magyar Nemzet szerint az a vizsgálat, amelyet a Kaposvári Egyetem rektora rendelt el, hogy kiderítse: helyesen járt-e el az egyetemhez tartozó Egészségügyi Centrum vezetője, aki az intézmény diagnosztikai gépeit üzlettársa cégének adta bérbe. A lap úgy értesült: az elmúlt másfél hétben Babinszky László csupán arra volt kíváncsi, ki szivárogtatta ki a belső információkat. A lep megkeresésére nem tudta pontosan megmondani, mit vizsgál az általa felkért bizottság, azt pedig nem árulta el, kik a tagjai.

Az Index cikke szerint hangszerbérlés költségeiről készült számlák kerültek a VII. kerületi Fidesz 2005-2006-os elszámolásába. A hangversenyzongora bérletét a jelenlegi választókerületi elnök fogadtatta el a párttal, állítják a helyi vezetés akkori tagjai. A pártalapszervezet hat hónapon keresztül havi 50 ezer forintért bérelte a zongorát Rónaszékiné Keresztes Mónika gyermekeinek, ráadásul a politikus állítólag más fizetését is zsebre tehette.

A Világgazdaság írásából megtudhatják: teljes a káosz a magyarországi cukrászdákban. Szinte lehetetlen ugyanis megállapítani, hogy az ott árusított készítményekre a júliustól megváltozott áfakulcsok közül melyiket milyen esetben kell alkalmazni. Már a vám- és pénzügyőrség által készített tájékoztatóban szereplő besorolás sem teljesen egyértelmű, a közelmúltban a Pénzügyminisztérium és az APEH által közzétett állásfoglalások pedig teljesen ellentmondanak egymásnak. A helyzet sok helyen mostanra odáig fajult, hogy a süteményekre párhuzamosan két árat is kiírnak a cukrászok.

A tartalékból jut a Forma 1-re - írja a Napi Gazdaság. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a költségvetés tartalékából egymilliárd forintot ad a mogyoródi futamok rendezési jogdíjára az önkormányzati tárcának, mivel nem volt elég az elkülönített 2,9 milliárd forint. Június elején, az elvi döntés megszületésekor még 1,7 milliárd forint pluszigénnyel számoltak.

A portfolio.hu elemzéséből kiderül: az európai gázellátás jelenleg is csak külföldi importtal képes kiszolgálni fogyasztóit, és a behozatal a folyamatosan növekvő igények és a kimerülő európai gázmezők miatt már csak növekedni fog. A sajtóban naponta jelennek meg cikkek a Nabucco - Déli Áramlat harc ütközeteiről, miközben számos más vezetékterv is veszélyezteti a Mol érdekeltségébe tartozó projektet. Legalábbis látszólag. Hosszú távon ugyanis - az előrejelzések szerint 2015-től - a jelenlegi szállítórendszer-kapacitás már nem lesz képes megfelelő mennyiségű gázt hozni Európába. A becsült hiány 2030-ra pedig akkorára duzzadhat, hogy a most tervezett összes vezeték megépítésével sem lehet majd biztosítani Európa zavartalan gázellátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×