eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

A radikális nézetek terjedéséről számolt be az országos rendőrkapitány

A nemzetbiztonsági bizottság megállapítása szerint a kormány és a rendőrség vezetőinek felelőssége is felmerül a radikális nézetek rendőrségen belül tapasztalható terjedése miatt - mondta a testület elnöke az MTI-nek a bizottság keddi zárt ülése után.

Bencze József országos rendőrfőkapitány szóbeli beszámolóját követően a nemzetbiztonsági bizottság álláspontja szerint a rendőrségen belül terjedő radikális nézetek miatt felmerült mind a kormány politikai felelőssége, mind pedig a rendőrség vezetőinek felelőssége - összegezte a véleményeket Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság kereszténydemokrata elnöke.

Szavai szerint a bizottság a hallottak alapján úgy vélekedett: a radikális nézetek terjedése ellen már korábban és határozottan fel kellett volna lépni.

Mint fogalmazott, "a rendőrség vezetői nem feltétlenül álltak a helyzet magaslatán ennek az ügynek a kezelésében".

Bencze József beszámolója szerint - mondta Simicskó István - a Tettrekész szakszervezetnek (TMRSZ) 5300 tagja van, s így reprezentatív szakszervezetként működik az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK).

A kereszténydemokrata politikus közölte: egy jól működő államban a rendőrségnek nem az a feladata, amit most sok esetben a ellát, és egy rendőrszakszervezetnek sem az a feladata, hogy fajelméleteket gyártson, vagy háborús uszítást fogalmazzon meg. Emlékeztetett: korábban olyan nyilatkozatok jelentek meg a Tettrekész vezetőitől, amelyet kifejezetten szélsőséges gondolatokat tartalmaznak.

Simicskó István hangsúlyozta: mind a KDNP-nek, mind a Fidesznek az az érdeke, hogy politikától mentes, erős, határozott, a törvényeket betartó, az embereket megvédő rendőrsége legyen az országnak.

Gulyás József, a bizottság SZDSZ-es tagja az MTI-nek elmondta: ő kérte, hogy hallgassák meg az országos rendőr-főkapitányt, hogy megtudják, milyen mértékben jelentek meg a szélsőséges erők a fegyveres és a köztestületekben. A politikus sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy kérdéseikre csak az ORFK vezetése válaszolt, és az ülésen nem voltak jelen a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai. A képviselő elmondta: a bizottság előtt Bencze József összefoglalta, hogy hogyan látja a történteket, és ismertette az általa hozott intézkedéseket. Közölte, hogy már az előtt különböző lépéseket tett a Tettrekész szakszervezet ügyében, hogy annak egyik vezetője, Szima Judit a Jobbik színeiben elindult volna az európai parlamenti választásokon.

Gulyás József azonban nem találta kielégítőnek a kapott a válaszokat, és kevesellte a megtett lépéseket is. Emlékeztetett arra, hogy Bencze József korábban vizsgálatot kezdeményezett, amely után a legfőbb ügyészhez fordult. Ezt követően a legfőbb ügyészség kezdeményezte, hogy a szakszervezet közgyűlése 30 napon belül írásban válaszoljon az észrevételekre.

A képviselő véleménye szerint ebből az következik, hogy a TMRSZ a jövőben nem folytathat politikai tevékenységet.

Gulyás József hozzátette: a kedden kapott tájékoztatáson túl megvárja az ülés írásos jegyzőkönyvét. Közölte: szeretné, ha Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is tanulmányozná azt, mert meggyőződése szerint a kérdésekre adott válaszok "gyengék és elégtelenek, ahogy a rendőri vezetés eddigi reakciói is".

A politikus kilátásba helyezte, hogy az Országgyűlésben felveti, hogy az országos rendőr-főkapitány nem tett meg mindent a TMRSZ-en belül, illetve annak vezetőjén keresztül megjelenő nyílt politikai tevékenység és a köztársaság normáinak ellentmondó politikai megnyilvánulások ellen.

Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke az MTI-nek reagálva közölte: minden politizáló erőnek felelőssége van abban, hogy társadalmi elbizonytalanodás, bizalomvesztés alakult ki, amely kedvez a radikális eszmék elterjedésének. Hozzátette: egyetértenek a bizottság tagjaival abban, hogy a rendőrség vezetésén túl az ügyészségnek, a bíróságnak is vannak feladatai és mozgástere az ügyben.

Közölte: az ideális állapot az, hogy a rendőrség mentes legyen olyan nézetektől, amelyek súrolják az alkotmányosság határát, de ehhez még mindenkinek sokat kell dolgoznia.

Bencze József országos rendőrfőkapitány tájékoztatását Tóth Károly az MTI-nek tisztességes és korrekt beszámolónak minősítette.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×