eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Amnesty: a magyar romákat az élet minden területén megkülönböztetik

A magyarországi roma közösség továbbra is "az élet minden területén" megkülönböztetéssel kénytelen szembenézni, és a melegek is változatlanul "erőszakos csoportok intoleranciájával találkoznak" - olvasható az Amnesty International által csütörtökön kiadott idei világjelentés Magyarországgal foglalkozó fejezetének bevezetőjében.

A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának 2009-es összefoglalója a Magyarországról szóló másfél oldal élén említi a Magyar Gárdát, amelyet "elsődlegesen romaellenes, radikális jobboldali szervezetként" ír le. Az AI megemlíti, hogy decemberben a bíróság kimondta a Magyar Gárda feloszlatását, de a szervezet vezetője közölte, hogy fellebbeznek a végzés ellen.

A jelentés felidézi azt is, hogy az Alkotmánybíróság tavaly nyáron - a véleménykifejtés szabadságának korlátozása címén - megsemmisítette a polgári és a büntető törvénykönyv módosításait, amelyekkel a parlament 1992 óta "már negyedszerre próbálta" kiigazítani a gyűlöletbeszédről szóló törvényt.

Az Amnesty International szerint a romákat továbbra is sújtó megkülönböztetések közé tartozik a közoktatáshoz, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a lakhatáshoz és a foglalkoztatáshoz való hiányos hozzáférés.

Az AI idézi egy nem kormányzati szervezet jelentését, amely szerint a romák oktatási szegregációjának felszámolását célzó intézkedések "egyes helyi hatóságok részéről ellenállásba ütköznek", és 170 településen léteznek továbbra is tényszerűen szegregált, csak romákat oktató iskolák.

A rendőrség külön, ötven fős vizsgálati csoportot állított fel a romák ellen elkövetett, Molotov-koktélokkal, kézigránátokkal és egyéb fegyverekkel végrehajtott támadások számának növekedése miatt - olvasható az Amnesty-jelentésben.

Az emberi jogi szervezet felidézi azt is, hogy a tavalyi melegfelvonulás részvevőit kísérő rendőrökre "több száz erőszakos szélsőjobboldali tüntető robbanószerkezeteket hajigált, miközben fenyegető szólamokat skandált".

A jelentés megemlíti, hogy a budapesti rendőrfőkapitány a felvonulást - biztonsági aggályokra hivatkozva - először nem engedélyezte, de nemzetközi és hazai nyomásra megváltoztatta a döntést.

A Magyarországgal foglalkozó fejezet azt írja, hogy tavalyig még nem azonosították azokat a rendőrtiszteket, akik felelősek voltak a tüntetőkkel szembeni nem megfelelő bánásmódért, illetve a túlzott rendőri erő alkalmazásáért a 2006-os budapesti demonstrációk rendőri biztosítása során.

A jelentés szerint tavaly nem történt "jelentősebb pozitív fejlemény" az állítólag két rendőr által 2007-ben megerőszakolt E. Zsanett ügyében; a bírósági eljárás még az év végén is folyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×