Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy kézbe kerül az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz a jövőben az egyedüli felelőse az élelmiszerbiztonsági láncnak - ezt maga Gráf József jelentette be, miután a kormány elfogadta az élelmiszerbiztonsági jogszabályok egységesítését célzó törvényjavaslatot.

Amit eddig három minisztérium és hat hatóság felügyelt, az a jövőben egy szervezet, az agrártárca által irányított Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezébe kerül. Így a jövőben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz egy személyben a felelőse annak, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszerek kerüljenek a polcokra.

Gráf József az után beszélt erről, hogy a kormány elfogadta az élelmiszer-felügyelet egységesítését célzó jogszabályt, ami négy törvényt vált fel. A miniszter az InfoRádió kérdésére azt mondta, egyrészt ezért tartott két és fél évig, hogy a gondolatból törvénytervezet lehessen, de hozzájárult az is, hogy 104 álláshelyet át kellett helyezni az ÁNTSZ-től a minisztériumba, és az Európai Unióval is egyeztetni kellett, ez a rendszer ugyanis egyedülálló lesz a közösségben.

"A termeléstől, a szántóföldtől vagy az istállótól a fogyasztós asztaláig teljes egészében a mi felelősségünk minden egyes fázisában az ellenőrzése a termelésnek és forgalomba hozásnak. Nem elég, mint eddig, hogy közvetlenül a konyhában állapítják meg a mérgezés okát, hanem az én szervezetem végigmegy a termelés legelső fázisáig. Tehát egy szalmonellafertőzést a kezdőpontjáig, az adott baromfiistállóig végig tudjuk követni" - jelentette ki Gráf József.

A miniszter hozzátette, a fogyasztók megkárosításával kapcsolatos ügyek továbbra is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartoznak. Gráf József szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a büntetési tételeket is, amit az árbevétel alapján kell majd fizetniük a feldolgozóknak, a gyártóknak, vagy a kereskedőknek.

A törvény része az is, hogy most már legitim módon hozhatják nyilvánosságra a vétkes cégek nevét, Gráf József ezzel kapcsolatban azt mondta, korábban sok cég fenyegette a minisztériumot, de ez akkor sem érdekelte őt, és ez után sem fogja.