eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Egy kézbe kerül az élelmiszerbiztonság ellenőrzése

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz a jövőben az egyedüli felelőse az élelmiszerbiztonsági láncnak - ezt maga Gráf József jelentette be, miután a kormány elfogadta az élelmiszerbiztonsági jogszabályok egységesítését célzó törvényjavaslatot.

Amit eddig három minisztérium és hat hatóság felügyelt, az a jövőben egy szervezet, az agrártárca által irányított Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezébe kerül. Így a jövőben a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter lesz egy személyben a felelőse annak, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszerek kerüljenek a polcokra.

Gráf József az után beszélt erről, hogy a kormány elfogadta az élelmiszer-felügyelet egységesítését célzó jogszabályt, ami négy törvényt vált fel. A miniszter az InfoRádió kérdésére azt mondta, egyrészt ezért tartott két és fél évig, hogy a gondolatból törvénytervezet lehessen, de hozzájárult az is, hogy 104 álláshelyet át kellett helyezni az ÁNTSZ-től a minisztériumba, és az Európai Unióval is egyeztetni kellett, ez a rendszer ugyanis egyedülálló lesz a közösségben.

"A termeléstől, a szántóföldtől vagy az istállótól a fogyasztós asztaláig teljes egészében a mi felelősségünk minden egyes fázisában az ellenőrzése a termelésnek és forgalomba hozásnak. Nem elég, mint eddig, hogy közvetlenül a konyhában állapítják meg a mérgezés okát, hanem az én szervezetem végigmegy a termelés legelső fázisáig. Tehát egy szalmonellafertőzést a kezdőpontjáig, az adott baromfiistállóig végig tudjuk követni" - jelentette ki Gráf József.

A miniszter hozzátette, a fogyasztók megkárosításával kapcsolatos ügyek továbbra is a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartoznak. Gráf József szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák a büntetési tételeket is, amit az árbevétel alapján kell majd fizetniük a feldolgozóknak, a gyártóknak, vagy a kereskedőknek.

A törvény része az is, hogy most már legitim módon hozhatják nyilvánosságra a vétkes cégek nevét, Gráf József ezzel kapcsolatban azt mondta, korábban sok cég fenyegette a minisztériumot, de ez akkor sem érdekelte őt, és ez után sem fogja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×