Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem tüntethetnek az egri Megyeháza előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem demonstrálhatnak Egerben a Markhot Ferenc kórház működtetésbe adása ellen tiltakozók. A Heves megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén, amelyen kihirdették az intézmény működtetésére kiírt pályázat eredményét, botrányos jelenetek játszódtak le, a rendőrség ezért megtiltotta a keddi ülés idejére bejelentett demonstrációt. A közgyűlés arról a szerződéséről tárgyal, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest működteti a kórházat.

Népképviseleti szerv működésének súlyos veszélyeztetése miatt megtiltotta az Egri Forradalmi Emlékbizottságnak, a Heves Megyei Közgyűlés keddi ülésével megegyező időre, az egri Megyeháza elé bejelentett demonstrációját Eger rendőrkapitánya - mondta el az InfoRádiónak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Soltész Bálint kifejtette: a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény nyolcadik paragrafus első bekezdése értelmében a bejelentéshez kötött rendezvény megtartását - amennyiben a népképviseleti szervek zavartalan működését súlyosan veszélyezteti - a rendőrség, megtilthatja.

A szóvivő kiemelte: mivel a korábban tartott két közgyűlést kísérő demonstráció rendkívüli módon nehezítette, illetve veszélyeztette az ülés vezetését és a közgyűlés tárgyalási rendjét, az egri rendőrkapitányság vezetője határozatában megtiltotta a rendezvény megtartását. Korábban botrányos jelenetek játszódtak le a Heves Megyei Közgyűlés 2007. november 30-iki, illetve 2008. február 29-iki ülésén.

Az előbbin arról döntött a testület, hogy pályázatot ír ki az Egerben működő Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére. Az utóbbin pedig az eredményhirdetés szerepelt a napirenden; a két pályázó, a Debreceni Egyetem és a HospInvest Zrt. közül a megyegyűlés a HospInvestet nyilvánította győztesnek.

A március 25-i ülésen azt a szerződést kellene megtárgyalnia a testületnek, amelynek értelmében a következő 20 évben a HospInvest üzemeltetheti a kórházat.

Eger rendőrkapitánya felhívta a szervezők figyelmét, arra, hogy amennyiben a rendezvényt - a tiltó határozat ellenére - megtartják, úgy a gyülekezési jogról szóló törvény 14. paragrafusa első bekezdése értelmében a rendőrség feloszlatja és a szervezőkkel szemben eljárást kezdeményez - hangsúlyozta Soltész Bálint.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa