eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nem tüntethetnek az egri Megyeháza előtt

Nem demonstrálhatnak Egerben a Markhot Ferenc kórház működtetésbe adása ellen tiltakozók. A Heves megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén, amelyen kihirdették az intézmény működtetésére kiírt pályázat eredményét, botrányos jelenetek játszódtak le, a rendőrség ezért megtiltotta a keddi ülés idejére bejelentett demonstrációt. A közgyűlés arról a szerződéséről tárgyal, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest működteti a kórházat.

Népképviseleti szerv működésének súlyos veszélyeztetése miatt megtiltotta az Egri Forradalmi Emlékbizottságnak, a Heves Megyei Közgyűlés keddi ülésével megegyező időre, az egri Megyeháza elé bejelentett demonstrációját Eger rendőrkapitánya - mondta el az InfoRádiónak a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Soltész Bálint kifejtette: a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény nyolcadik paragrafus első bekezdése értelmében a bejelentéshez kötött rendezvény megtartását - amennyiben a népképviseleti szervek zavartalan működését súlyosan veszélyezteti - a rendőrség, megtilthatja.

A szóvivő kiemelte: mivel a korábban tartott két közgyűlést kísérő demonstráció rendkívüli módon nehezítette, illetve veszélyeztette az ülés vezetését és a közgyűlés tárgyalási rendjét, az egri rendőrkapitányság vezetője határozatában megtiltotta a rendezvény megtartását. Korábban botrányos jelenetek játszódtak le a Heves Megyei Közgyűlés 2007. november 30-iki, illetve 2008. február 29-iki ülésén.

Az előbbin arról döntött a testület, hogy pályázatot ír ki az Egerben működő Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére. Az utóbbin pedig az eredményhirdetés szerepelt a napirenden; a két pályázó, a Debreceni Egyetem és a HospInvest Zrt. közül a megyegyűlés a HospInvestet nyilvánította győztesnek.

A március 25-i ülésen azt a szerződést kellene megtárgyalnia a testületnek, amelynek értelmében a következő 20 évben a HospInvest üzemeltetheti a kórházat.

Eger rendőrkapitánya felhívta a szervezők figyelmét, arra, hogy amennyiben a rendezvényt - a tiltó határozat ellenére - megtartják, úgy a gyülekezési jogról szóló törvény 14. paragrafusa első bekezdése értelmében a rendőrség feloszlatja és a szervezőkkel szemben eljárást kezdeményez - hangsúlyozta Soltész Bálint.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×