Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vissza nem térítendő támogatás energiatakarékossági programra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az energiatakarékossági program keretében 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni április 14-től az energiatakarékossági program keretén belül - jelentette be Kákosy Csaba gazdasági miniszter. A pályázók összesen 16 milliárd forint kedvezményes hitelt is felvehetnek.

A gazdasági miniszter szerint Magyarországon rendkívül elavultak a lakások fűtési rendszerei és a hőszigetelés, s emiatt évente több tízmilliárd forintot fizetnek fölöslegesen fűtési költségre. Kákosy Csaba azt mondja: egy 1,2 milliós beruházással harmadára lehet csökkenteni a fűtésszámlát.

Az energiatakarékossági programra április 14-től lehet pályázni, összesen 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra. Azért csak ennyire, mert 2 milliárd forintot átcsoportosítottak az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumhoz. Erre az összegre a panelházak lakói pályázhatnak.

A gazdasági minisztérium pályázatának keretén belül 16 milliárd forint kedvezményes hitel is felvehető, a pályázatokat nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, illetve a többi között hőszigetelésre lehet benyújtani.

Kákosy Csaba miniszter szerint azonban szemléletváltásra is szükség van. Erre európai példát hozott fel: Európában ugyanis 20-21-fokra fűtik csak az irodákat és lakásokat, míg Magyarországon gyakran 24 fok fölé melegítik a levegőt. Ha három fokkal alacsonyabb lenne az átlagos fűtési hőmérséklet, akkor negyedével csökkenne a felhasznált energiamennyiség.