Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Egyéni tanrend\" romáknak - heti két nap tanulással

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vizsgálat indul Kerepesen, ahol néhány roma diák csak hetente két alkalommal jár iskolába, és "egyéni tanrend szerint" tanul - írta a Népszabadság. A lap értesülése szerint az ötödikeseket egy virtuális E-osztályba csoportosították, adminisztratív célból.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány munkájának hatására az iskola vezetése hétfőtől lehetőséget adott a gyerekeknek arra, hogy naponta járjanak iskolába. Borovszky Tímea, az oktatási minisztérium roma integrációs titkárságának vezetője elmondta: azonnali vizsgálatot indítottak az ügyben. Franka Tibor, Kerepes polgármestere tagadta, hogy létezne E osztály az iskolában.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy félmilliós kártérítést fizethet a rendőrség. Tegnap megszületett az első ítélet a 2006. őszi rendőri jogsértések miatt indított kártérítési perek sorában. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak 350 ezer, a Rebisz jogutódjának, a Készenléti Rendőrségnek pedig 150 ezer forintos kártérítést kell fizetnie annak a férfinak, akit 2006. október 23-án kora délután az Alkotmány utcában bántalmaztak a símaszkos, azonosítószám nélküli rendőrök. Bár a döntés nem jogerős, előrevetíti, hogy a rendőrségnek sokba fognak kerülni a 2006. őszi bűncselekmények és túlkapások.

Az index.hu beszámol arról, hogy a jövőben állat nélküli állatkísérletek lehetnek. Amióta az európai állatkísérleteket betiltás fenyegeti, a kozmetikai cégek egyre aktívabban keresik az élőlényeket felhasználó tudományos kísérletek alternatíváit. Az egyik ilyen technológiai lehetőség Jonathan Dordick professzor üvegcsipje. A csip olyan, mint egy mikroszkópba helyezhető tárgylemez, azonban több olyan ponttal van felszerelve, ami emberi sejtkultúrát és enzimeket tartalmaz. Ellenzők szerint a kémcsőtesztek nem minden helyzetben jelentenek elegendő ellenőrzést, így veszélyesebbek, mint az állatkísérletek.

A Világgazdaság arról ír, hogy az IMF csökkentette a globális növekedésre vonatkozó prognózisát. A világgazdaság egésze idén 4,1 százalékkal bővülhet, az USA 1,5 százalékos GDP-növekedésre számíthat. A kelet-közép-európai államok, illetve a szovjet utódállamok lehetnek az USA jelzálogpiacáról indult, ám globálissá dagadó pénzügyi válság következő vesztesei - állítja a Financial Times szakértőkre hivatkozva. A Világgazdaság által megkérdezett elemzők szerint azonban túlzó ez a következtetés. Tény, hogy a fejlődő piacok bővülési kilátásait korrigálni kell a lassuló globális növekedés miatt, ám egyelőre nem kell jelentősebb következményekkel számolni.

A Napi Gazdaság beszámol arról, hogy születőben van a gáz OPEC. Júniusban, Moszkvában tárgyalnak a gázexportáló országok az OPEC-hez hasonló szervezet létrehozásáról - állapodtak meg az érintettek Davosban. A tanácskozáson a Gázexportáló Országok Fórumának legalább 14 tagja vesz részt; ennek a 2001-ben alakult nem hivatalos szervezetnek a tagjai ellenőrzik a világ gáztartalékának több mint 70, valamint -termelésének 42 százalékát. A kartell előkészítő lépéseként az orosz kormány a FÁK-on belül hasonló szervezetet kíván létrehozni. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint azonban hiba volna gázkartellt létrehozni, mivel az elektromos erőművek más energiahordozókkal is tudnak működni.

A penzcentrum.hu az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által készített tanulmányt idézi. Ebből kiderül, hogy az ország szíve továbbra is Budapest. Budapest, mint a Közép-magyarországi Régió központja jelenti a húzóerőt, a környező települések viszont jelentősen le vannak maradva a fővárostól. Ez több területen is megmutatkozik, mint például a támogatások odaítélésénél. A régió tőkevonzó képessége figyelemreméltó; a külföldi működő tőke közel 70 százaléka található ezen a területen. Az egy alkalmazottra jutó árbevétel 40-50 százalékkal múlja felül az országos átlagot. A tanulmányból kiderül az is, hogy megfigyelhető a vidék jelentőségének stagnálása, illetve csökkenése, ami negatív hatással van az ottani gazdasági, jövedelmi és munkaviszonyokra.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa