eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány: benyújtották a törvényt a közpénzügyi szabályozásról

A kormány tervei szerint tavasszal elfogadhatják azt a törvényjavaslatot, amely a költségvetés hosszú távú hatásait ellenőrző hivatal felállításáról szól, mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a pénzügyminiszterrel közösen tartott tájékoztatóján. Veres János pénzügyminiszter szerint a kétharmados törvény hasonló jelentőségű, mint a rendszerváltás után az államháztartást átalakító szabályozás.

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a törvénytervezet a parlamenti pártokkal szoros egyetértésben készült, figyelembe véve a kétharmados szabályozást igénylő részeket, valamint azt, hogy az elfogadott törvény az Alkotmányban is változást jelent.

Független és pártsemleges

A miniszterelnök elmondta, a pénteken beterjesztett törvényjavaslat célja, hogy a költségvetés a közép és hosszú távú hatásokat is figyelembe vegye. Hozzátette, a hivatal a költségvetés vizsgálata mellett foglalkozik majd a szaktörvények költségvetési vonzataival is.

"Magyarország hosszútávon és megváltozhatatlan módon olyan pályára áll, amikor is az állam adóságai közös jövedelmünkhöz képest soha többé nem növekedhetnek. Hogy jelenbéli igényeinket nem a jövő generációjának rovására elégítjük ki. Ezek az igények lehetnek szociálisan, társadalmilag megalapozottak, de azt gondoljuk, hogy soha nincsen olyan erős jelenbéli érdek, amelynek eredményeként majd gyermekeinkkel fizettetjük vissza a jelen fogyasztásának árát" - hangsúlyozta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc elmondta, a költségvetési hivatal az Állami Számvevőszékhez hasonlóan az Országgyűlés alatti független, pártsemleges szervezet lenne. Az elnökét kétharmados többséggel választanák meg.

A miniszterelnök azt mondta, az egészségügy, az oktatás, valamint az államigazgatás és közszolgálat átalakítása mellett a költségvetési hivatal felállítása a kormányprogram legfontosabb része.

Megakadályozza az önkormányzatok eladósodását

Veres János pénzügyminiszter elmondta, a javaslat érinti az önkormányzatok gazdálkodását is. Megakadályozza azok eladósodását, ugyanakkor teret enged a fejlesztési célok megvalósításának. "Ez a javaslat a magyar költségvetési gazdálkodást, közpénzügyi szabályokat legalább olyan mértékben módosítja és rendezi át, amilyen mértékben a rendszerváltáskor az új államháztartási törvény elfogadása átalakította az addig követett gyakorlatot, és meg vagyok győződve, hogy Magyarországon is ezen új szabályrendszer keretei között olyan sikeresek tudunk lenni, mint más európai uniós országok az elmúlt 20 évben ezeket a szabályokat tudták alkalmazni. Azaz bizonyos vagyok benne, hogy Magyarországon a törvény elfogadásával, a felelős költségvetési szabályok alkalmazásával biztosított lesz a tartósan alacsony hiánnyal történő gazdálkodás periódusa az ország gyorsabb felzárkózása érdekében" - hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Veres János hozzátette, a javaslat önkormányzatokat érintő részében még vannak viták, de ezek nem szakmai, hanem politikai jellegűek. A pénzügyminiszter azt tartja reálisnak, hogy a tavaszi időszakban lezárulnak az egyeztetések, és a parlament tavaszra el tudja majd fogadni a törvényjavaslatot.Nincs megegyezés abban, hogy a kormány a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló javaslat csomagot ilyen szövegezéssel, ilyen tartalommal nyújtsa be az Országgyűlésnek - közölte a Fidesz szakpolitikusa. Abban "nincs ötpárti megegyezés, hogy ilyen szövegezéssel, ilyen tartalommal és most" kerül a parlament elé a törvénycsomag - hangsúlyozta Tállai András.

Elmondta, hogy a hónapok óta zajló ötpárti egyeztetéseken Fidesz egyetértett az alkotmánymódosítással, az új közpénzügyi törvény megalkotásával, egy új hivatal felállításával és azzal is, hogy bizonyos eljárási szabályokat a költségvetés elfogadása kapcsán módosítsanak. Ám az ellenzéki párt szerint kellett volna még néhány hetet vagy hónapot várni arra, hogy minderről megszülessék az ötpárti megállapodás.

Közölte: a Fidesz nem szeretné csorbítani az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a költségvetés előzetes véleményezésére vonatkozó jogkörét.

Ha létre jön egy új szervezet, akkor azt a jelenlegi rendszerbe kell beilleszteni, pontosan meghatározott jogkörökkel. Így a most benyújtott javaslattal nem ért egyet a Fidesz - mondta Tállai András.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×