eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ma kiderülhet, ki lesz az új egészségügyi miniszter

Leghamarabb csütörtökön dőlhet el, hogy ki lesz Molnár Lajos utóda az egészségügyi tárca élén. A tavaszi kormányátalakítás mozgatórugója egyértelműen a Szabad Demokraták Szövetsége.

A mostani tavaszi parlamenti ülésszak idején nem lesz kormányátalakítás. Ezt a miniszterelnök mondta február 15-én, amikor a kormány első féléves munkatervét ismertette. Április 4-én a Kormányszóvivői Iroda közleményében újra megerősítette ezt - délelőtt.

Délután azonban benyújtotta lemondását Molnár Lajos egészségügyi miniszter. Ezzel az aktussal bebizonyosodott, hogy lesz vagy lesznek személycserék a kabinetben. A dolgok jelenlegi állása alapján ez csak az SZDSZ-es irányítású minisztériumokat érinti, de a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetésével összefüggő koalíciós nézetkülönbségek ezt felboríthatják.

Kóka János újdonsült szabad demokrata pártelnök első nyilatkozataiban ugyanis majdhogynem ehhez kötötte pártja kormányon maradását. Nem is szólva arról, hogy újra akarja tárgyalni a koalíciós szerződést.

Gyurcsány Ferenc egyeztetne a kisebbik koalíciós partner diktátumáról, de nem is tehet nagyon mást, mert a tavalyi kormányprogramban rögzítették az erre vonatkozó változtatásokat. A szocialisták így nem ellenkezhetnek, azonban az SZDSZ-es tervekhez képest mégis szolidárisabb, kidolgozott rendszert pártolnának, ez viszont időigényes.

Ez az a pont, ami befolyásolhatja a kormányátalakítást. Hiába ugyanis a miniszterelnök egyetértése, Gyurcsány Ferencnek az MSZP vezetőjeként pártja érdekeit is képviselni kell. Ha nem tud a két párt megegyezni, akkor információink szerint az sem kizárt, hogy tárcacsere lesz, és szocialista irányítás alá kerül az Egészségügyi Minisztérium.

Amennyiben ez történik, akkor úgy tudjuk, a nagyobbik kormányzópárt Göncz Kinga külügyminiszteri székét ajánlaná fel a szabad demokratáknak. Nem valószínű ugyanakkor, hogy az SZDSZ feladná az egészségügyet, már csak presztízs okokból sem. Az SZDSZ ügyvivői tanácsa leghamarabb csütörtökön dönthet Molnár Lajos utódjáról.

Nincs hiány jelöltekből


Az elmúlt bő egy hétben több lehetséges jelölt neve is felvetődött. Közöztük van Repa Imre orvosprofesszor, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Falus Ferenc országos tisztifőorvos, Badacsonyi Szabolcs, aki jelenleg a Budai Gyermekkórház ügyvezető igazgatója, Somody Imre, a Somody Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Ábrahám László szegedi műhibaperes ügyvéd.

Egy komolytalannak tűnő verzió is napvilágot látott. Eszerint Kóka János gazdasági miniszterségét cserélné fel az egészségügyire. Ezzel együtt, Horváth Ágnes a tárca jelenlegi államtitkára lehet a befutó, már csak a folytonosság miatt is.

Az SZDSZ-es pártelnökválasztáson alulmaradt Fodor Gábor is bekerülhet a kormányba, úgymond kárpótlásul a vereségéért. Õ az indai nagyköveti posztot kiszemelő Persányi Miklóst válthatja a környezetvédelmi minisztérium élén, de ha különválasztanák az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, akkor az igazságügyi területet felügyelhetné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×