Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szili: névtelen hősök védték meg a magyar nyelvet és kultúrát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte megemlékezéseket tartanak a magyar hősök napja alkalmából. Budapesten a Hősök terén emlékeztek a két világháború magyar áldozataira. Az eseményen részt vesz Sólyom László köztársasági elnök is.

Hőseinkre emlékezünk szeretetből, megbecsülésből, hálából - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a koszorúzási ünnepségen.

A házelnök elmondta: bár a zajos, véráztatta huszadik század viharaiban hosszú időre feledésbe merült e nap, a politikai rendszerváltozás a múlt újragondolását, újraértékelését is lehetővé tette.

Mint mondta, volt úgy, hogy "kegyetlenül üldözték nyelvünket, kultúránkat, de megóvták e kincset a névtelen hősök: az anyák, a tanítók, prédikátorok(...)".

Õk együtt mentették meg a magyarságot attól, hogy ne osztozzon az előttünk járó nagy népek sorsában - tette hozzá.

Kiemelte: nemzetfenntartó hősöknek kell tekintenünk nagyszüleink generációjából az özvegyen maradt, gyermekeiket mégis emberséggel felnevelő anyákat, az építőket, akik a múlt században gyakran igen nehéz körülmények között többször is újjáteremtették ezt az országot.

A méltatásban úgy fogalmazott: tisztelet és becsület övezze azokat, akik hitet tettek arra, hogy akár még az életüket is feláldoznák hazájukért, honfitársaikért.

Magyarországon egy 1917-es törvény alapján nyilvánították nemzeti ünneppé május utolsó vasárnapját, de 1945-től a rendszerváltozásig hivatalosan nem emlékeztek meg a háborúkban elesett magyar katonákról.