Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elkészült a kormányprogram első változata

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az igazgatás és az államreform ügyében már megállapodott az MSZP és az SZDSZ, de hamarosan dűlőre jutnak az egészségügy átalakítását illetően is - nyilatkozta az InfoRádiónak a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Gál J. Zoltán közölte: a kormányprogram első változata elkészült, jövő héten nemcsak a három ellenzéki párt vezetőivel, hanem a fontosabb társadalmi szervezetekkel is tárgyal a kijelölt miniszterelnök.

Elkészült a kormányprogram első változata - közölte a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az InfoRádióban. Gál J. Zoltán elmondta: az MSZP és az SZDSZ között zajló koalíciós tárgyalások olyan fázisba jutottak, hogy egyes területeken már megszületett, más területeken pedig nagyon közel van a megállapodás.

A sajtóhíresztelések ellenére előrehaladott a tárgyalások szintje az egészségügy témájában, míg az államreform ügyében lényegében megszületett a megegyezés - hangsúlyozta a szocialista politikus.

Másfél tucat törvényjavaslat

Gál J. Zoltán emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc már felvette a kapcsolatot az ellenzéki vezetőkkel és egyértelművé tette, hogy reformkormányzásra készül.

"A kijelölt miniszterelnök első dolga a kormány megalakulása után az lesz, hogy mintegy 18 törvényjavaslatot a parlament elé terjesszen. Ezek nagyobb része az államreform ügyét érinti, ezen belül egyfelől a központi közigazgatás és az önkormányzati igazgatás átszervezését" - mondta Gál J. Zoltán.

A társadalmi szereplőkkel is tárgyalna

Gyurcsány Ferenc célja az, hogy a tervei szerint jövő héten sorra kerülő, ellenzéki vezetőkkel folytatott megbeszélésen már a kormányprogram részleteiről is beszámolhasson.

A kijelölt miniszterelnök ezt követően tárgyalásokat szeretne folytatni a főbb társadalmi szereplőkkel, így a munkaadók és a munkavállalók, valamint az oktatás, a kultúra, a tudomány képviselőivel is.