eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Szlovák pilótahiba, lobbitörvény, műkincspiac

A pilóta hibája okozta a szlovák repülőgép katasztrófáját; februárban megszavazhatják a lobbitörvényt; tavaly rekordforgalmat ért el a világ műkincspiaca. Olvassa el vagy hallgassa meg lapszemlénket.

Népszabadság

Az első jelentések szerint a pilóta hibája okozta a szlovák repülőgép katasztrófáját. A jó látási viszonyok miatt a kassai repülőtér fényei már messziről kivehetők voltak, s úgy tűnik, a pilóták "szemre" kezdtek leereszkedni, és a sötétben nem vették észre a Borsó-hegyet - ezt valószínűsíti a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ), amely egyike volt azoknak a hatóságoknak, amelyek a szlovák AN-24-es balesetének helyszínét vizsgálták.

Kórházi vezetők szerint kigazdálkodhatatlan a szekszárdi sebészek bérkövetelése. A kórházi menedzsmenttel ellentétben azonban a MOK elnöke, Éger István nem tekinti eltúlzottnak a szekszárdi sebészek igényeit. Ha a szekszárdi kórház igazgatója enged a sebészek követelésének, akkor az körülbelül - húsz munkanap 50 ezer forintjával, plusz a havi hat ügyelet alkalmanként 70 ezres díja - havonta 1,5 millió forintba kerülne az intézetnek.

Magyar Nemzet
A Postás Szakszervezetet tavaly november óta irányítja új elnök. Pecze Pál szerint a Magyar posta Rt-re veszélyt jelent a piac 2009-re tervezett teljes megnyitása, ugyanis erre még nincs felkészülve a társaság. Ugyanígy gondot jelent a szürkegazdaság térhódítása is – vélekedik a szakszervezeti vezető. Pecze Pál a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondja: 70 olyan alternatív szolgáltató jelent meg, amely Budapesten és környékén postai szolgáltatásokat végez, ezek működését szerinte törvényi szinten felül kellene vizsgálni.

Nem az állam, még csak nem is az igazgatás reformjának foglalata az a törvénytervezet, amelyet most tett le az asztalra Sárközy Tamás professzor. A jogszabály csupán a közszféra egy szeletének, a kormányzati munkának a módosítását javasolja.
A javasolt paragrafusok szerint a kormány munkaszervezetében, a Miniszterelnöki Hivatalban maximum négy politikai államtitkár dolgozhatna egyidejűleg a mostani kilenc helyett és csökkenne a miniszteri biztosok száma is. A leendő jogszabály 2007. január elsején lépne hatályba

Napi Gazdaság
A Gazdasági Versenyhivatal jelenleg a pénzváltókkal, a biztosítótársaságokkal, az informatikai társaságokkal, illetve a tojástermelőkkel kapcsolatos kartellgyanús ügyeken dolgozik. Ez nem azt jelenti, hogy szélesedett volna azon cégek köre, amelyek kedvet kaptak volna a kartellezésre, csupán arról van szó, hogy a hivatal ezeknél jutott olyan információkhoz, amelyek megalapozhatják az ilyen tevékenység gyanúját.

Ha meg tudnak egyezni a módosító indítványokról a parlamenti pártok, akkor még februárban végszavazásra kerülhet a közel egy évtizede csúszó magyar lobbitörvény. Az érdekkijárási tevékenységet már az Orbán-kabinet megkísérelte szabályozni, ám a mostanitól teljesen eltérő alapkoncepcióval. Akkor a korrupcióellenességre koncentráltak, most viszont egy a lobbizást üzletszerű tevékenységként felfogó, csak annak legális formáira kitérő javaslatot tárgyalhat a Parlament.

Világgazdaság
A bizonytalan világpolitikai helyzet dacára rekordforgalmat ért el tavaly a nemzetközi műkincspiac. A Christie’s 240 éves fennállásának legmagasabb aukciós összeredményét könyvelhette el: 1,8 milliárd font, azaz több mint 3,3 milliárd dollár értékű festmény, műtárgy és ékszer cserélt gazdát a cég amerikai, európai és ázsiai árverésein. A Sotheby’s valamivel alacsonyabb, de a megelőző évekhez képest így is kiemelkedő, 2,7 milliárd dolláros összeredményt ért el.

A hazai hitelintézetek is kezdik érezni a körbetartozások kedvezőtlen hatásait, ám még kezelhetőnek tartják a helyzetet. A bankok leginkább a faktoringot és a különböző áthidaló hitelkonstrukciókat ajánlják a likviditási gondokkal küzdő vállalati ügyfeleknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×