eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus elleni oltására vár egy férfi egy prágai iskola tornatermében 2021. március 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Meglépték a csehek is: pozitív megkülönböztetés az oltottaknál

Már Csehországban is előnyt élveznek a koronavírus ellen beoltott személyek a nem beoltottakkal szemben. Az egészségügyi minisztérium rendelete szerint ez elsősorban a tömegrendezvényeken való részvételt érinti. Ezen kívül az éjszakai klubokban és bárokban is engedélyezik az élő zenét és a táncot, de csak a beoltottak mehetnek. Könnyebben jutnak belépőhöz a beoltottak a színházakban és más kulturális rendezvényeken is.

Csehország is csatlakozott ahhoz az egyre erősödő nemzetközi trendhez, amely kedvezményezi a beoltottakat.

A kültéri tömegrendezvényekre, elsősorban sporteseményekre és koncertekre 7 ezren, a beltérben megrendezett eseményekre 3 ezren kapnak bebocsájtást. Mindez augusztus 1-jétől, vasárnaptól érvényes, és még ez az általánosan megszabott létszámplafon is túlléphető, de a szervezők csak és kizárólag olyan személyeket engedhetnek be a rendezvényekre, akik már megkapták az oltást vagy az elmúlt hat hónapban átestek a Covid-19 betegségen.

A beoltottak már táncolni és szórakozni is elmehetnek az éjszakai bárokba és színházakat is látogathatják, egyéb kulturális rendezvényekre is könnyebben bejuthatnak a nem beoltott társaiknál. Az aquaparkokba, fürdőhelyekre való belépéskor is fel kell mutatni az oltási igazolványt, de

a friss negatív tesztet is elfogadják.

Az éttermek látogatására is ugyanez a szabály érvényes.

Az előírások betartását az eddigieknél szigorúbban fogják ellenőrizni, ezt közölte a tisztiorvosi szolgálat. Azoknak a tömegrendezvényeknek a szervezőit, melyek több mint ezer fős részvétellel számolnak, előzetes bejelentési kötelezettség terheli. Adam Vojtěch cseh egészségügyi miniszter szerint erre azért van szükség, hogy következetesebben tudják ellenőrizni a résztvevőket.

„Elsősorban a fiatalok miatt kell komolyan venni az intézkedéseket, mert ők azok, akik előszeretettel látogatják a nyári fesztiválokat” – nyilatkozta az egészségügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a koronavírus veszélyes,

delta mutációja döntően a fiatal generáció körében fertőz.

Csehországban az utóbbi hetekben naponta mintegy 100-200 új koronavírus-fertőzést mutatnak ki a tesztek, az általános járványhelyzet így jónak minősíthető. A Covid-19-nek tulajdonítható halálesetet már mintegy két hete nem regisztráltak. Kórházi kezelésre jelenleg néhány tucatnyian szorulnak. Az aktív fertőzöttek száma 2600 körül mozog.

Az oltási folyamat ugyanakkor eléggé lassú Csehországban, noha már előzetes regisztráció nélkül is beoltanak bárkit, aki kéri, és oltóanyagból sincs hiány. A közel 11 milliós országban eddig a vakcina mindkét adagját 4,9 millió, míg az elsőt 800 ezer állampolgár kapta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×