INFORÁDIÓ
2021. június 14. hétfő
Vazul

koronavírus

szlovákia

vakcina

Neumann-Mészáros Melinda székesfehérvári háziorvos oltáshoz készíti elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját Esze Tamás utcai rendelőjében 2021. március 17-én.

Vakcinabiznisz Szlovákiában: az oltást nem kérik, csak az igazolást

Hétfőtől ismét lazultak a járványügyi korlátozások Szlovákiában, országos szintű intézkedések helyett már regionális előírásokkal kell számolniuk az embereknek. A tömeges oltópontokon és a kórházakban is zajlik az oltás, de sokan csalással szeretnének oltási igazolványhoz jutni.

Pénteken a veszélyhelyzet is megszűnt Szlovákiában, ami egyben a gyülekezési tilalom feloldását is jelenti. A Heger-kormány szerint a lakosság felelősségteljes viselkedésének köszönhető, hogy sikerült olyan helyzetet teremteni, ami lehetővé tette a veszélyhelyzet megszüntetését. A kabinet ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a világjárványnak még nincs vége, de az emberi jogok korlátozására már nincs szükség.

Szlovákia hétfőtől a frissített Covid-automatát követi. Az óvintézkedések újabban regionális rendszeren alapulva az egyes járások járványügyi helyzetétől függően eltérőek. Jelenleg

  • 2 bordó,
  • 23 piros,
  • 50 rózsaszín
  • 4 narancssárga

besorolású járás van az országban. Mindenkinek a saját járása Covid-automata szerinti besorolásához kell magát tartania. Míg például a narancssárga szenci vagy nyitrai járásban engedélyezett beltérben a reszpirátor helyett a szájmaszk használata, és korlátozott létszámban étterembe is beülhetnek a vendégek, addig a bordó Miavai és Szobránci járásban szigorúbb előírások vannak érvényben.

Az enyhítések a tömegrendezvényeket, szentmiséket és istentiszteleteket, edzőtermeket és wellnessközpontokat is érintik. A kedvezőbb járványügyi körülményeknek örvendő járásokban a mozik is látogathatók. Országos szintű lazítás, hogy a bevásárlóközpontokban már nemcsak, hogy nem megkövetelt a lázmérés, hanem a negatív koronavírusteszt sem kötelező. Ugyanakkor a kockázati tényezőnek számító helyek, például az aquaparkok esetében továbbra is negatív antigén vagy PCR-teszt szükséges. Ján Mikas országos tisztifőorvos elmondta,

a teszt oltási igazolással vagy a betegség átvészeléséről szóló tanúsítvánnyal kiváltható.

A beoltottak száma napról napra nő az országban. Első adag vakcinával eddig 1,4 millió lakost, második adaggal több mint 663 ezret oltottak be Szlovákiában. Ezzel együtt egyre magasabb azoknak a száma, akik csalással próbálnak oltási igazoláshoz jutni. Szlovákiában egyelőre nem kapnak a beoltottak a magyarországihoz hasonló, bankkártya méretű védettségi igazolványt. Az oltáskor az injekciót beadó orvos csupán egy papír igazolást állít ki arról, hogy az illetőt beoltották. Ez az igazolás azonban nem egy egységes formanyomtatvány, hanem oltóközpontonként eltérő, így visszaélni is könnyű vele. A jelenségre a Szlovákiai Háziorvosok Társasága mutatott rá. Monika Palušková, a társaság elnöke ezért felhívta az oltóközpontokban dolgozó egészségügyi szakemberek és az adminisztratív munkaerő figyelmét, hogy

ne állítsanak ki olyannak igazolást, aki nem kapta meg az oltást.

Ha mégis erre kérné őket valaki, akkor forduljanak a rendőrséghez.

Egy másik jelenségre, a pénzért vásárolt oltásra is felfigyeltek a szakemberek. Az interneten ugyanis elszaporodtak azok a hirdetések, melyek feladói fizetnek azért, hogy egy idős, 70 év feletti, számukra idegen személyt elkísérhessenek az oltásra. Az ajánlat szerint mindent elintéznek az idős emberek számára, regisztrálják őket, és el is viszik az oltópontra. Szlovákiában május 1-jétől érvényes, hogy egy 70 év feletti személy kísérője is megkaphatja az oltást. Eleinte ezt főleg fiatalok használták ki, leginkább azért, hogy a korcsoportos beosztás szerint ne kelljen sokat várakozniuk az oltásra. Mások viszont azért ajánlották fel szolgálataikat, hogy elkerüljék az AstraZeneca vakcináját, a kísérő ugyanis ugyanazt, tehát a Pfizer vagy a Moderna vakcináját kapja kortól függetlenül, mint az idős, akit elkísér.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Kapcsolódó hang

Vakcinabiznisz Szlovákiában: az oltást nem kérik, csak az igazolást
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018