Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Büntessék meg az anyát! - petíció a gorilla halála miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államokban felmerült, hogy vádat emelhetnek egy anya ellen, akinek a kisfia egy állatkertben bemászott egy gorilla kifutójába. Az állatot a fiú élete miatt aggódó biztonságiak agyonlőtték.

A hétvégén bejárták a világot azok a képsorok, amelyeken azt látni, ahogy egy négyéves kisfiút ide-oda rángat állatkerti kifutójában egy veszélyesnek tartott gorilla.

Egyelőre nem világos, hogyan jutott a gyerek az állat közelébe, de sokan máris az anyját vádolják azért, mert a veszélyeztetett fajhoz tartozó gorillát az állatkert vezetése lelövette.

A Cincinnatti Állatkert közleménye szerint megrázta őket, hogy elvesztették a 17 éves és Harambe névre hallgató állatot, akit szaporítani akartak. A „kisfiú azonban veszélyben volt és ezért nem volt más lehetőség, le kellett lőni”. Thane Maynard állatkerti igazgató azt mondta: jó döntést hoztak és most is így döntenének.

„A kábító lövedék csak felzaklatta volna az állatot és lassan hatott volna, ami rontott volna a helyzeten” – tette hozzá.

A közösségi médiát rövid időn belül bírálók tömegei lepték el. Sokan a gyerek anyját hibáztatták, amiért nem vigyázott a fiára és aminek nyomán el kellett pusztítani a ritka állatot.

Eddig már több, mint 100 ezren írták alá azt a petíciót, amely azt követeli, hogy hanyagság miatt induljon vizsgálat az anya ellen és hogy „vonják felelősségre tetteiért”.

Bár az anya és fia nevét nem hozták nyilvánosságra, a közösségi médiában megjelent egy Michelle Gregg nevű nő, aki azt állította, ő az anya.

„Olyan társadalomban élünk, amely gyorsan ítélkezik a szülő felett, ha az egy pillanatra nem figyel oda a gyerekére. Aki ismer, tudja, hogy nagyon vigyázok a gyerekeimre. Balesetek néha előfordulnak és hálás vagyok, amiért a megfelelő emberek a jó pillanatban ott voltak, ahol lenniük kellett”- írta.

A hatóságok szerint a gorilla kifutójába került kisfiút könnyebb sérülésekkel vitték kórházba. Szemtanúk szerint az anya több gyermeke társaságában látogatott el az állatkertbe. A kisfiú többször is mondta, hogy a gorillákkal akar játszani, majd átmászott egy kerítésen és beesett az állat kifutójában fekvő vizesárokba.

Harambe, a hímgorilla a lábánál fogva felkapta a gyereket és a kifutó egy távolabbi zugába szaladt vele. Szemtanúk azt is elmondták: úgy tűnt segített a fiúnak felkelni és hogy védeni próbálta a gyereket. Az állatot tíz perccel később le lőtték.

A cincinnatti rendőrség megerősítette, hogy az anya ellen nem emelnek vádat, de az ügyészek a későbbiekben másként dönthetnek. A gorillát kölyökkorától nevelő gondozó, Jerry Stones azt mondta, hogy „teljesen összetört”, amikor meghallotta, hogy az állatot megölték. „Nagyon intelligens volt” – mondta..