Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több szociális lakást kapnak Angliában kelet-európaiak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több szociális lakást kapnak Angliában kelet-európaiak - állítja egy brit lap minisztériumi adatokra hivatkozva. A szigetországban a közelgő népszavazás előtt heves vita folyik az uniós tagságról és a kilépésért kampányoló erők továbbra is károsnak nevezik a kelet-európaiak érkezését.

Több kelet-európai, kevesebb brit kap szociális lakást Angliában, Nagy-Britannia legnépesebb országrészében - írja a Telegraph című lap. A konzervatív újság a Közösségek és Önkormányzatok Minisztériuma (DCLG) adataira hivatkozik - majd meg is nevezi számot:

Az 54 milliós lakosságú Angliában 2014-2015-ben összesen 9128 tanácsi lakást utaltak ki "újonnan csatlakozott EU-tagállamok" polgárainak. 2007-2008-ban még csak harmad ennyi szociális lakást kaptak a kelet-európaiak, köztük a hozzájuk sorolt magyarok.

A 66%-os növekedéssel szemben a brit állampolgárok között viszont ugyanebben az időszakban némileg csökkent a tanácsi otthonban élők aránya: 94-ről 91%-ra.

A uniós szociális lakók között 60% a lengyelek, 12 a litvánok, 10 a lettek és 3% a magyarok aránya.

Az Angliában tanácsoknak nevezett önkormányzatok mellett úgynevezett lakószövetségek (housing associations) is biztosítanak kedvezményes áron otthonokat a kispénzűeknek.

A Telegraph szerint a lakószövetségek immár minden hatodik lakója (61%) kelet-európai szemben a 2007-es adattal, amikor 54% volt az arányuk.

A brit lap megjegyzi, hogy a britek számára hozzáférhetővé tett tanácsi lakások aránya azért is csökkenhetett, mert a történelem során most adják ki a legkevesebb szociális lakást az önkormányzatok.

Az adatok ugyanakkor muníciót szolgáltatnak az EU- és bevándorlásellenes pártoknak, amelyek a bevándorlás és a migráció szavakat keverve, nem tesznek különbséget az Unióból és máshonnan érkezett munkavállalók és bevándorlók között.

Theresa May, a kérdésben megosztott kormánypárt, a konzervatívok belügyminisztere nemrég szigorította az uniós munkavállalók számára hozzáférhető segélyek feltételeit.

Egy beszédében azt mondta: lehetetlen megvédeni a "kohézív" társadalmat a tömeges bevándorlás miatt. A bevándorlók (akik közé az Uniós állampolgárokat is sorolta) különösen az iskolákra és kórházakra jelentenek terhet - mondta.

Augusztusi adatok szerint a 2014-es 54 ezerhez képest az idén 183 ezren telepedtek le Európai Uniós országból Nagy-Britanniában.

Az Unión kívül érkezettek száma ennél valamivel magasabb volt: 2014-ben még csak 39 ezren érkeztek, az idén már 196 ezren.