eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A Világörökség újabb épületét pusztította el az Iszlám Állam Palmírában

Teljesen megsemmisült az ókori Bel temploma az úgynevezett Iszlám Állam által elfoglalt Palmírában. A dzsihádisták korábban közölték, hogy újabb műemléket robbantanak fel az ókori romjairól ismert városban.

Az ENSZ megerősítette, hogy a Világörökséghez tartozó újabb épületet pusztítottak el a Szíria és Irak egy részét hatalmukban tartó dzsihádisták.

Műholdas felvételeken azt látni, hogy a hellenisztikus stílusban épült templom kétezer éven át épségben maradt oldalfalai és külső oszlopai leomlottak.

Szíria ókori műkincsekért és műemlékekért felelős illetékese korábban azt mondta, hogy a fő falak épségben maradtak - annak ellenére, hogy az Iszlám Állam emberei felrobbantották az épületet.

Az ENSZ műholdas képeket vizsgáló ügynöksége, az Unosat szerint azonban szinte semmi sincs már a templom helyén.

"Sajnos, a birtokunkba jutott képeken azt látni, hogy megsemmisült a főépület és a közeli oszlopok is" - mondta a szervezet igazgatója.

Egy helyi lakos azt mondta a BBC-nek, hogy a komplexumot körbevevő külső fal és az ahhoz vezető út még épségben van.

Bel templomát tartották az ókori romváros legfontosabb építményének és azt a szíriai háború előtt évente 150 ezer turista látogatta meg. Régészek megjegyezték, hogy a város a multikulturalizmus egyik korai példája, ahol több vallás és kultúra különböző stílusban emelt épületei álltak.

A külvilág számára nehéz pontos információt szerezni a Parmírában történtekről, mivel a romokat fegyveresek őrzik.

Az Iszlám Állam már korábban is elpusztított műemlékeket azt állítva, hogy azok bálványok. Kommentátorok azonban megjegyzik, hogy közben drága pénzen elad műkincseket. A rombolást ezért azzal magyarázzák, hogy a dzsihádisták így még tovább tudják feltornászni a javakért kért árat.

A múlt héten megerősítették, hogy egy másik fontos épületet, a Baal templomot is megpróbáltak felrobbantani a dzsihádisták, akik augusztusban kivégezték a Haled al-Aszadot, a romokat 40 éven át felügyelő 81 éves régészt.

A műemlékvárost májusban foglalta el az Iszlám Állam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×