Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Világörökség újabb épületét pusztította el az Iszlám Állam Palmírában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljesen megsemmisült az ókori Bel temploma az úgynevezett Iszlám Állam által elfoglalt Palmírában. A dzsihádisták korábban közölték, hogy újabb műemléket robbantanak fel az ókori romjairól ismert városban.

Az ENSZ megerősítette, hogy a Világörökséghez tartozó újabb épületet pusztítottak el a Szíria és Irak egy részét hatalmukban tartó dzsihádisták.

Műholdas felvételeken azt látni, hogy a hellenisztikus stílusban épült templom kétezer éven át épségben maradt oldalfalai és külső oszlopai leomlottak.

Szíria ókori műkincsekért és műemlékekért felelős illetékese korábban azt mondta, hogy a fő falak épségben maradtak - annak ellenére, hogy az Iszlám Állam emberei felrobbantották az épületet.

Az ENSZ műholdas képeket vizsgáló ügynöksége, az Unosat szerint azonban szinte semmi sincs már a templom helyén.

"Sajnos, a birtokunkba jutott képeken azt látni, hogy megsemmisült a főépület és a közeli oszlopok is" - mondta a szervezet igazgatója.

Egy helyi lakos azt mondta a BBC-nek, hogy a komplexumot körbevevő külső fal és az ahhoz vezető út még épségben van.

Bel templomát tartották az ókori romváros legfontosabb építményének és azt a szíriai háború előtt évente 150 ezer turista látogatta meg. Régészek megjegyezték, hogy a város a multikulturalizmus egyik korai példája, ahol több vallás és kultúra különböző stílusban emelt épületei álltak.

A külvilág számára nehéz pontos információt szerezni a Parmírában történtekről, mivel a romokat fegyveresek őrzik.

Az Iszlám Állam már korábban is elpusztított műemlékeket azt állítva, hogy azok bálványok. Kommentátorok azonban megjegyzik, hogy közben drága pénzen elad műkincseket. A rombolást ezért azzal magyarázzák, hogy a dzsihádisták így még tovább tudják feltornászni a javakért kért árat.

A múlt héten megerősítették, hogy egy másik fontos épületet, a Baal templomot is megpróbáltak felrobbantani a dzsihádisták, akik augusztusban kivégezték a Haled al-Aszadot, a romokat 40 éven át felügyelő 81 éves régészt.

A műemlékvárost májusban foglalta el az Iszlám Állam.