eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Marad az ukrajnai tűzszünet?

Megmarad-e az ukrajnai tűzszünet? Erről tárgyal ma Párizsban az orosz, az ukrán, a német és a francia külügyminiszter. Miközben a kelet-ukrajnai lázadók azt ígérték: visszavonják nehézfegyvereiket, a kijevi kormány a fronton hagyja ágyúit a szakadárok támadásai miatt.

A fogolycsere megvolt, a front egy része csendesebb, de Donyeck és Mariupol közelében harcok folynak, a nehézfegyvereket pedig nem vonják vissza. Vajon máris összeomlottnak nevezhető-e a közelmúltban aláírt újabb minszki tűzszünet?

Az ukrán hadsereg hétfőn közölte: a frontvonalon hagyja tüzérségét, mert a lázadók továbbra is aknatűz alatt tartják katonáit.

Kijev szerint vasárnap és hétfő között két ukrán katona halt meg és 10 megsebesült a folytatódó harcokban - annak ellenére, hogy egy hete már hallgatnia kellene a fegyvereknek.

"Ilyen körülmények között nem lehet szó a nehézfegyverzet visszavonásáról" - mondta Vlagyiszlav Szeleznyov katonai szóvivő.

Németország, amely Franciaországgal karöltve próbálja megbékélésre bírni a harcoló feleket, Moszkvát bírálta, amiért úgymond nem vetette latba befolyását és nem kényszerítette az oroszbarát szakadárokat a tűzszünet betartására.

Ukrán források közölték, hogy Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter azonnali fegyvernyugvást követel majd a "normandiai négyek" párizsi találkozóján és szorgalmazza majd, hogy ENSZ- vagy EU-békefenntartókat küldjenek a kelet-ukrajnai szakadár területekre. Orosz politikusok ezt korábban elutasították.

Philip Hammond brit külügyminiszter "cinikusnak" nevezte Oroszország részvételét a minszki békefolyamatban, mert szavai szerint nyilvánvaló, hogy Moszkva milyen módon segíti a szeparatistákat.

A Kommerszant című orosz lap szerint úgy, hogy sok hivatásos orosz katonának "engedik meg", hogy leszereljen, majd önkéntesként a kelet-ukrajnai szakadárok soraiban harcoljon.

Putyin orosz elnök azt mondta, fájdalmas lehet az ukránoknak "volt traktorosok és bányászok ellen vesztenie", a lap szerint azonban a nagy csatákat nem a felkelők, hanem a leszerelt orosz katonák vívják meg.

Amikor a "lázadó" erők elfoglalnak egy-egy területet, akkor a sajtó képviselői előtt már a helyi lakosokból álló egységek mutatkoznak, az orosz önkénteseket pedig visszaküldik a hátországba.

A Kommerszantnak nyilatkozó ex-katonák szerint parancsnokaik bátorították őket arra, hogy kérjék leszerelésüket és induljanak el "a haza védelmére... hogy megvédjék a Donbasszt a Nyugat agressziójától."

Putyin elnök közben egy tévéinterjúban azt mondta: "kétséges" hogy háború robbanna ki Ukrajna és Oroszország között, a Krím visszaszerzéséről szóló ukrán nyilatkozatokat pedig "revansizmusnak" nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

Rég nem látott hosszú menetelésben az amerikai tőzsdék

A nemzetközi színtéren folytatódik a hét korábbi részében is látott pozitív momentum, emelkednek a vezető részvényindexek, a német DAX új történelmi csúcsot állított be, miközben az amerikai piacok is jól szerepelnek. A magyar piacon is jó volt a hangulat, a befektetők ma friss információkat kaptak az OTP és a Mol első negyedéves teljesítményéről, hiszen mindkét vállalat hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vártnak megfelelő bevételt, de valamivel magasabb profitot szállított az OTP, a menedzsment nem is változtatott a márciusban kiadott előrejelzésein. A Mol számai messze elmaradtak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott az olajcég.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×