Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kivégzésekkel vágott vissza pilótája haláláért Jordánia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jordániában kivégezték az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat két, bebörtönzött tagját. Az ítéletet nem sokkal azután hajtották végre, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet brutális módon, elevenen égette el a Jordán Királyi Légierő fogságba esett pilótáját.

Úgy látszik, az Iszlám Államnak a lefejezés már kevés. Moaz al-Kaszaszbehhet, a Jordán Királyi Légierő 27 éves, decemberben fogságba esett pilótáját egy ketrecbe zárva elevenen elégették az ISIS keddi videója szerint.

Jordániában elszabadultak az érzelmek, amikor a televízió is bemutatta a több, mint 20 perces felvételt. A pilóta szülővárosában, Karakban feldühödött tömeg követelt bosszút, a kormány pedig már az este az ígérte, hogy órákon belül kivégez több ISIS-foglyot, köztük azt a nőt, akire a dzsihádisták ki akarták cserélni az elfogott pilótát.

Az amerikai útját megszakító Abdullah jordániai király tévéüzenetében arról beszélt: megrendülve értesült a pilóta haláláról, akit mártírnak nevezett és nemzeti egységet sürgetett a Daes néven is emlegetett Iszlám Állam elleni harchoz.

Barack Obama amerikai elnök programját megszakítva még egyszer találkozott Abdullával és azt mondta: a koalíció mindenkiért harcol, aki az Iszlám Állam brutalitása miatt szenved.

Később egy közleményt is kiadott, amelyben együttérzését fejezte ki a jordán népnek.

Jordániában népszerűtlen az ISIS ellen folytatott légi háború, de elemzők és a pilótának a BBC-nek nyilatkozó nagybátyja szerint is most azok erősödnek meg, akik kemény fellépést akarnak a dzsihádistákkal szemben.

Al-Kaszaszbeh hadnagy meggyilkolása világszerte felháborodást váltott ki. A hatást csak fokozta, hogy a felvételen látszik, több kameraállásból vették fel. A videón a guantanamói foglyokat idéző, narancssárga overallba öltöztetett pilóta az Iszlám Állam felsorakozott, álarcos harcosai előtt halad el, majd egy fekete fémketrecbe zárják. Ruhája valószínűleg benzintől nedves.

Egy dzsihádista színpadias mozdulatokkal meggyújt egy fáklyát és lángra lobbantja a foglyot. Később a szélsőségesek egy bulldózerrel hajtanak át a ketrecen.

A jordániai hatóságok a videó publikálását követően nem sokkal egy olyan börtönbe vittek több dzsihádista foglyot, köztük azt a nőt, akire az Iszlám Állam korábban ki akarta cserélni a pilótát, ahol kivégzéseket hajtanak végre és közölték, hogy hajnalban végeznek velük.

Jordán kormányforrások szerint a pilótát már január 3-án megölhették. Az ISIS ezután még arról alkudozott, hogy megkíméli az életét és elengedi az azóta megölt Goto Kendzsi japán újságírót. A jordániaiak azonban addig nem voltak hajlandók a fogolycserére, amíg bizonyítékot nem kaptak arról, hogy pilótájuk él - és egy idő után ebben már nem hittek.