eur:
392.73
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kivégzésekkel vágott vissza pilótája haláláért Jordánia

Jordániában kivégezték az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat két, bebörtönzött tagját. Az ítéletet nem sokkal azután hajtották végre, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet brutális módon, elevenen égette el a Jordán Királyi Légierő fogságba esett pilótáját.

Úgy látszik, az Iszlám Államnak a lefejezés már kevés. Moaz al-Kaszaszbehhet, a Jordán Királyi Légierő 27 éves, decemberben fogságba esett pilótáját egy ketrecbe zárva elevenen elégették az ISIS keddi videója szerint.

Jordániában elszabadultak az érzelmek, amikor a televízió is bemutatta a több, mint 20 perces felvételt. A pilóta szülővárosában, Karakban feldühödött tömeg követelt bosszút, a kormány pedig már az este az ígérte, hogy órákon belül kivégez több ISIS-foglyot, köztük azt a nőt, akire a dzsihádisták ki akarták cserélni az elfogott pilótát.

Az amerikai útját megszakító Abdullah jordániai király tévéüzenetében arról beszélt: megrendülve értesült a pilóta haláláról, akit mártírnak nevezett és nemzeti egységet sürgetett a Daes néven is emlegetett Iszlám Állam elleni harchoz.

Barack Obama amerikai elnök programját megszakítva még egyszer találkozott Abdullával és azt mondta: a koalíció mindenkiért harcol, aki az Iszlám Állam brutalitása miatt szenved.

Később egy közleményt is kiadott, amelyben együttérzését fejezte ki a jordán népnek.

Jordániában népszerűtlen az ISIS ellen folytatott légi háború, de elemzők és a pilótának a BBC-nek nyilatkozó nagybátyja szerint is most azok erősödnek meg, akik kemény fellépést akarnak a dzsihádistákkal szemben.

Al-Kaszaszbeh hadnagy meggyilkolása világszerte felháborodást váltott ki. A hatást csak fokozta, hogy a felvételen látszik, több kameraállásból vették fel. A videón a guantanamói foglyokat idéző, narancssárga overallba öltöztetett pilóta az Iszlám Állam felsorakozott, álarcos harcosai előtt halad el, majd egy fekete fémketrecbe zárják. Ruhája valószínűleg benzintől nedves.

Egy dzsihádista színpadias mozdulatokkal meggyújt egy fáklyát és lángra lobbantja a foglyot. Később a szélsőségesek egy bulldózerrel hajtanak át a ketrecen.

A jordániai hatóságok a videó publikálását követően nem sokkal egy olyan börtönbe vittek több dzsihádista foglyot, köztük azt a nőt, akire az Iszlám Állam korábban ki akarta cserélni a pilótát, ahol kivégzéseket hajtanak végre és közölték, hogy hajnalban végeznek velük.

Jordán kormányforrások szerint a pilótát már január 3-án megölhették. Az ISIS ezután még arról alkudozott, hogy megkíméli az életét és elengedi az azóta megölt Goto Kendzsi japán újságírót. A jordániaiak azonban addig nem voltak hajlandók a fogolycserére, amíg bizonyítékot nem kaptak arról, hogy pilótájuk él - és egy idő után ebben már nem hittek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×