eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Arab országok is bevetnék légierejüket az ISIS ellen

Az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépés is szóba került azon a hétfői párizsi konferencián, amelynek hivatalos témája Irak jövője. Amerikai illetékesek elmondták, hogy több arab ország is jelezte: bevetné légierejét a dzsihadisták ellen, és nem csak Irakban. Mindez jelentős erkölcsi siker lenne az Egyesült Államok számára.

Többek között az amerikai és a brit külügyminiszter is Párizsban tárgyalt a hivatalosan Irak jövőjéről rendezett nemzetközi konferencián.

A sürgetőbb kérdés azonban az, hogy hogyan osszák el a feladatokat az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport ellen tervezett légiháborúban.

Az IS jelentős területeket foglalt el Irakban és Szíriában, máshol pedig a helyi iszlamisták ihletet merítenek sikereiből.

Egy magas rangú amerikai külügyi illetékes elmondta, hogy több arab ország is felajánlotta, hogy részt vesz a formálódó nemzetközi koalícíóban, amely a levegőből támadná az Iszlám Államot. A neve elhallgatását kérő diplomata nem akarta név szerint említeni, hogy mely arab államok közölték: készek segíteni.

Ezek egyike minden bizonnyal Katar lehet, amelynek légiereje több bevetésen is részt vett Líbia felett. Tudósítok megjegyzik, hogy Szaúdi-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is komoly légierővel rendelkeznek.

Amerikai illetékesek szerint a CENTCOM amerikai központi parancsnokságnál és az iraki kormánynak is felajánlották segítségüket az érintett arab államok.

Obama amerikai elnök a múlt héten hirdette meg az Iszlám Állam elleni új stratégiát, amelynek részeként a szíriai kormány megkérdezése nélkül, Szíriában is támadnák a levegőből az ISIS-t.

Ezt követően Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon és hat Öböl-menti arab állam is támogatásáról biztosította az amerikai vezetésű akciót.

A régió arab államai attól tartanak, hogyha Irakban megvetik lábukat a szélsőségesek, akkor egy idő után rájuk is lecsapnak. A szaúdiak ugyanakkor attól is tartanak, hogy az IS elleni fellépés felgyorsítaná az enyhülési folyamatot az Egyesült Államok és a síita Irán között.

Az Iszlám Állam gerincét szunnita harcosok adják, akik számára a fő ellenség eddig a síita többségű iraki, illetve a síitához hasonló csoport által uralt szíriai kormány volt.

Az IS szombaton ismét magára terelte a figyelmet azzal, hogy kiadta egy brit túsz állítólagos lefejezéséről készült videóját. Cameron brit miniszterelnök "felháborító gyilkosságnak" nevezte a tettet és azt mondta: az igazságszolgáltatás elé állítják a gyilkosokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×