eur:
385.89
usd:
356.62
bux:
68864.24
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Az orosz szankciók veszélyeztetik a német ipart

Berlinben az ipari vezetők ismételten arra figyelmeztették a nyugati politikusokat, hogy az Ukrajnával kapcsolatos válságot mielőbb oldják meg diplomáciai úton. Ha nem is mondják ki, nagyon remélik, hogy a Moszkvával szemben kilátásba helyezett szankciókat nem kell tovább szigorítani. Az ipari vezetők attól tartanak, hogy a megtorló intézkedések közvetve súlyos kihatással lesznek a német gazdaságra is.

Nem titok, hogy a nyugati befektetők zöme már megkezdte a rövidtávú anyagi befektetéseinek kivonását Oroszországból. Ennek következménye a rubel árfolyamának megingása és az orosz részvények árfolyamának esése. A jelenség új, mert eddig Moszkvát megbízható kereskedelmi partnernek tekintették. Kiváltképpen a kiváló eredményeket felmutató német gazdaság terjeszkedett Oroszország felé. Az elmúlt évtizedben több mint 20 milliárd eurót invesztáltak német cégek és most növekvő aggodalommal követik a Krím félsziget annektálása révén kirobbant nemzetközi feszültség alakulását.

A német gazdasági élet keleti főtanácsadója, Ekkehard Cordes ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az Oroszországgal kiépített kereskedelmi összefonódás legalább 350 ezer német munkahely fenntartását biztosítja. A tekintélyes konzervatív DIE WELT című napilap Berlinben rendezett gazdasági értekezletén Ekkehard Cordes reményét fejezte ki, hogy a válságot diplomáciai eszközökkel fogják megoldani. Hasonló szellemben nyilatkozott az Adidas sportszeráru cég vezetője, Heribert Hainer is, hozzátéve, hogy a politikusok felelősséggel - azaz a gazdasági kapcsolat szem előtt tartásával - igyekeznek feloldani a feszültséget.

Az Adidas vezetője is joggal tart a helyzet esetleges kiéleződésétől, mert a vállalat harmadik legfontosabb felvevő piaca Oroszország. A berlini konferencián a német autóipar is képviseltette magát, mert a Volkswagen, a BMW és a buszok, valamint tehergépkocsik gyártására szakosodott MAN cég is komolyan függ az orosz piactól. Az értekezlet felszólalói azonban rámutattak arra is, hogy a szankciók esetleges kiszélesítése súlyosabban érintené Moszkvát, mint a nyugati országokat, mert csupán a földgázszállításból naponta 100 millió euró folyik be az orosz államkincstárba

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×