eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Lanszki Zsófia/PTE

"A vírus feszegeti a határait" - Kemenesi Gábor aggódik

Amerikában már szarvasmarhák is megfertőződtek madárinfluenza-vírussal, és ez azt is jelenti, hogy az immáron évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány az emberhez is utat találhat a háziállatainkon keresztül – írta közösségi bejegyzésében Kemenesi Gábor.

A Pécsi Tudományegyetem Virológia Nemzeti Laboratórium vezetőjével ennek apropóján a portfolio.hu közölt interjút.

Ebben a virológus arról is beszélt, hogy aa H5N1 szarvasmarhákban történő jelentős jelenlétük aggasztó, hiszen emlős révén a marhák egy kicsit közelebb hozhatják hozzánk a vírust. Az biztos, hogy

a H5N1 madárinfluenza az elmúlt évtizedekben sosem jutott ilyen messzire eredeti madár gazdáitól,

és sosem jelent meg ilyen mértékben emlősökben.

Az állati eredetű felbukkanó fertőző betegségekre nagyon jellemző, hogy egy klasszikus, több ágazatot érintő problémát jelentenek – tette még hozzá. Ezért aztán olyan diagnosztikai, hatósági, szabályozási és egyéb megfontolásokra és lépésekre van szükség, amiket egy ilyen gyorsan változó helyzetben nehéz megtenni.

Erre találták ki az Egy Egészség (angolul One Health) koncepciót, amely kimondja, hogy az emberek egészsége szorosan összefügg a környezetünk és az állatvilág egészségével. Ha meg tudunk őrizni egy egészséges ökoszisztémát vagy egészséges szarvasmarha ágazatot, akkor a mostanihoz hasonló helyzetekre kisebb esély lenne.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×