eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Mihez kezdhet egy volt államfő a lemondása után?

A hivataláról nem rég lemondott német államfő, Christian Wulff emlékiratainak megírására készül, amelyből várhatóan újabb adatokat tud majd meg az átlagpolgár is távozásának hátteréről.

Annyi máris közismert, hogy a kancellár a botrány kirobbanását követő első hetekben még töretlenül kitartott Wulff mellett, hiszen 2010 nyarán éppen Angela Merkel érvelt leghatározottabban a korábbi alsó-szászországi kormányfő elnökké jelölése mellett, így nem véletlen, hogy Wulff bukása csapást mért a kancellár tekintélyére is.

A volt államfő lemondásában kulcsszerepet játszott a média. Miután december elején fény derült arra, hogy Christian Wulff még tartományi miniszterelnök korában a törvényhozók előtt elhallgatta Geerkens iparmágnástól kapott kölcsönét, a sajtó fáradhatatlanul napirenden tartotta az államfő viselt dolgait.

Azzal a telefonhívásával, amellyel megpróbálta hallgatásra kényszeríteni a vezető német bulvár lap, a Bildzeitung főszerkesztőjét, maga is olajat öntött a tűzre. A kancellár ezekben a napokban még töretlen bizalmáról biztosította, noha az ellenzék egyre hangosabban sürgette Christian Wulff távozását.

A Spiegel hírmagazin megbízható forrásokat idézve azt írta azokban a napokban, hogy az elnök fokozatos tekintélyveszteségéből Angela Merkel még politikai tőkét is kovácsolt, mert a szinte megbénult államfő feladatkörének ellátását is magára vállalta.

Berlinben azonban egyre többen a szemére vetették, hogy kardoskodása mind a korábbi bankár, Horst Köhler, mind pedig két évvel később, a politikus Christian Wulff mellett súlyos baklövésnek bizonyult.

Az államfő utolsó hivatalos látogatása Rómába vezetett, de az őt kísérő újságírók szinte kórusban csak azt firtatták, mikor mond már le. Miután február közepén a hannoveri államügyészség vizsgálatot kezdett az elnök pénzügyeinek felderítésére, a kormánypártok is elfogadták, hogy a törvényhozásban napirendre tűzzék az államfő mentelmi jogának felfüggesztését, annál is inkább, mert a kisebbik koalíciós partner, a szabaddemokraták egyik vezetője is nyíltan kimondta, hogy Wulff személye tarthatatlanná vált.

Diplomáciai források szerint ez volt a pillanat, amikor Angela Merkel is úgy döntött: az elnöknek mennie kell, és Christian Wulff néhány órával később - felesége kíséretében - a kamerák elé állt, hogy bejelentse : megválik a legmagasabb közjogi méltóságtól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×