Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mihez kezdhet egy volt államfő a lemondása után?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hivataláról nem rég lemondott német államfő, Christian Wulff emlékiratainak megírására készül, amelyből várhatóan újabb adatokat tud majd meg az átlagpolgár is távozásának hátteréről.

Annyi máris közismert, hogy a kancellár a botrány kirobbanását követő első hetekben még töretlenül kitartott Wulff mellett, hiszen 2010 nyarán éppen Angela Merkel érvelt leghatározottabban a korábbi alsó-szászországi kormányfő elnökké jelölése mellett, így nem véletlen, hogy Wulff bukása csapást mért a kancellár tekintélyére is.

A volt államfő lemondásában kulcsszerepet játszott a média. Miután december elején fény derült arra, hogy Christian Wulff még tartományi miniszterelnök korában a törvényhozók előtt elhallgatta Geerkens iparmágnástól kapott kölcsönét, a sajtó fáradhatatlanul napirenden tartotta az államfő viselt dolgait.

Azzal a telefonhívásával, amellyel megpróbálta hallgatásra kényszeríteni a vezető német bulvár lap, a Bildzeitung főszerkesztőjét, maga is olajat öntött a tűzre. A kancellár ezekben a napokban még töretlen bizalmáról biztosította, noha az ellenzék egyre hangosabban sürgette Christian Wulff távozását.

A Spiegel hírmagazin megbízható forrásokat idézve azt írta azokban a napokban, hogy az elnök fokozatos tekintélyveszteségéből Angela Merkel még politikai tőkét is kovácsolt, mert a szinte megbénult államfő feladatkörének ellátását is magára vállalta.

Berlinben azonban egyre többen a szemére vetették, hogy kardoskodása mind a korábbi bankár, Horst Köhler, mind pedig két évvel később, a politikus Christian Wulff mellett súlyos baklövésnek bizonyult.

Az államfő utolsó hivatalos látogatása Rómába vezetett, de az őt kísérő újságírók szinte kórusban csak azt firtatták, mikor mond már le. Miután február közepén a hannoveri államügyészség vizsgálatot kezdett az elnök pénzügyeinek felderítésére, a kormánypártok is elfogadták, hogy a törvényhozásban napirendre tűzzék az államfő mentelmi jogának felfüggesztését, annál is inkább, mert a kisebbik koalíciós partner, a szabaddemokraták egyik vezetője is nyíltan kimondta, hogy Wulff személye tarthatatlanná vált.

Diplomáciai források szerint ez volt a pillanat, amikor Angela Merkel is úgy döntött: az elnöknek mennie kell, és Christian Wulff néhány órával később - felesége kíséretében - a kamerák elé állt, hogy bejelentse : megválik a legmagasabb közjogi méltóságtól.