eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Gyámság alatt a L'Oréal-örökös

Leánya és két unokája kérésére gyámsága alá helyezte a bíróság Franciaország harmadik leggazdagabb emberét. A 89 éves Liliane Bettencourt, a L'Oréal kozmetikai cég örököse egy orvosi vélemény szerint közepes elmezavarban és fokozódó Alzheimer-kórban szenved, amelyet az agyi funkciók lassú leépülése egészít ki. Az idős asszony gyámság alá helyezését leánya kezdeményezte, mert szerinte környezete visszaélt az állapotával és euró milliókat költettek el vele.

A Párizstól alig tíz kilométerre lévő Courbevoie bírósága egy immár három éve húzódó ügyre tett pontot döntésével. A milliárdos Liliane Bettencourt lánya 2008-ban fordult először az igazságszolgáltatáshoz, azt állítva, hogy az édesanyját az őt körülvevő személyek kihasználják, és az idős asszony nem mindig képes megfontoltan cselekedni.

A család lépését egy Francois-Marie Banier nevű párizsi fotográfus ténykedése váltotta ki, akinek Liliane Bettencourt néhány év leforgása alatt közel egy milliárd eurót adományozott értékes festmények, más műalkotások, életbiztosítások és természetesen pénz formájában. A lány akkor azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg, a fotóművész kihasználta-e a mama gyengeségét, annál is inkább, mivel azt is tudni lehetett, hogy Barnier több barátját is bemutatta pártfogójának, és az idős hölgy őket is elhalmozta ajándékokkal.

A kezdeményezést azonban az amúgy meglehetősen makacs természetű Liliane Bettencourt kifejezetten zokon vette,s ennek két éves jogi csatározás lett a következménye. Anya és lánya végül 2010. decemberében kibékültek, megállapodva abban, hogy a már említett Francois-Marie Banier megtarthat minden korábban kapott tárgyi ajándékot, ám le kell mondania a mintegy 640 millió eurót érő életbiztosításról.

A családi idill azonban nem tartott sokáig, Liliane Bettencourt ugyanis idén júniusban 143 millió eurót adományozott egy internetes szerencsejátékokat üzemeltető cégnek. Lánya, Francoise Bettencourt Meyers a tranzakció hírére azonnal a gyámügyi bírósághoz fordult, annál is inkább, mivel kiderült, a L'Oréalt 35 százalékban birtokló, a héten 89. születésnapját ünneplő idős asszonyt egyik ügyvédje beszélte rá a "befektetésre", aki tanácsadóként érdekelt volt a szóban forgó társaságban.

A mama ezúttal már nem tudta elhárítani az orvosi vizsgálatot, az egy hete elkészült szakértői anyag alapján pedig a bíróság családja gyámsága alá helyezte. "Egyetlen célunk az volt, hogy az édesanya és nagymama végre biztonságban legyen, és ne lehessen vele bármit aláíratni vele" - fogalmazott az ítélet után kiadott közleményében Francoise Bettencourt Meyers és két fia. A jövőben, ők hárman kezelik majd a mama több mint 14 milliárd eurós vagyonát, és a L'Oréal felügyelő bizottságában is ők helyettesítik majd.

Liliane Bettencourt ügyvédje természetesen azonnal jelezte, hogy fellebbezést nyújt be az ítélet ellen, de ennek nincs halasztó hatálya, így a gyámság hétfő óta érvényes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×