eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Persze, hogy sajnálom" - tovább dagad a brit sajtóbotrány

Rendkívüli parlamenti ülésnapon próbálta magát elhatárolni a lehallgatási botránytól a brit kormányfő. David Cameron afrikai utazását megszakítva tért haza és válaszolt kérdésekre, többek között arról: miért alkalmazta médiatanácsadóként a többezer embert lehallgató bulvárlap, a News of the World egykori szerkesztőjét.

Immár a brit miniszterelnök is felemás bocsánatkérésre kényszerült - amiért az azóta bezárt tömeglap híres és egyszerű emberek sokaságát hallgatta le. David Cameron egy nappal meghosszabbította a parlament ülésszakát, hogy a képviselők a News of the World című lap által folytatott telefonfeltörésekről és lehallgatásokról tárgyaljanak. Cameront azért érinti kínosan az ügy, mert még az idén is médiatanácsadójaként dolgozott Andy Coulson, a bulvárújság egykori szerkesztője.

"Visszatekintve nem vettem volna fel" - ismerte be Cameron, miközben az ellenzéki munkáspárti képviselők ellenséges kérdések össztüzét zúdították rá. "Persze, hogy sajnálom, különösen, hogy milyen érzelmeket kavart az ügy. Ha kiderül, hogy hazudtak nekem, akkor eljön a bocsánatkérés ideje". De miről is hazudtak volna neki? Arról, hogy Coulson tudott-e a lehallgatásokról, amikor felkérték a Downing Street-i médiatanácsadó szerepre.

"Nem arról van szó, hogy utólag mit gondol" - csapta le a ziccert Ed Milliband munkáspárti vezér. A miniszterelnök öt figyelmeztetést hagyott figyelmen kívül az egykori bulvárszerkesztő tevékenységével kapcsolatban - így a New York Times 2010 szeptemberi cikkét, amelynek akkora hatása volt, hogy még a londoni rendőrségen is változások sorát indította el.

Az ellenzék képviselői egymás után tették fel Cameronak a kérdést: beszélt-e a News International médiacég vezetőivel arról, hogy az 100 százalékos részt akart szerezni a BskyB műholdas műsorszolgáltató cégben. A kormányfő az egyre nagyobb hangzavarban azt ismételgette, hogy "semmilyen nem helyénvaló beszélgetést nem folytatott". A konzervatív Cameron többször is állította, hogy elődeihez képest jóval távolságtartóbb volt a konzervatív szimpátiájú és EU-ellenes Rupert Murdoch médiacézárral, és hogy semmilyen segítséget nem adott a BskyB cég tervezett teljes átvételéhez. Ezt a tervét Murdoch cége a botrány miatt feladta.


Az Ipsos MORI felmérése szerint Cameron tetszési indexe a legalacsonyabbra esett azóta, hogy több mint egy éve átvette a miniszterelnökséget.

A botrány egyik legnagyobb nyertese - egyelőre a BBC - amelynek Rupert Murdoch legszívesebben felszámolna. Cameron azonban a közszolgálati médiára és a közösségi oldalakra is kiterjeszti a média magatartásáról folytatott kormányvizsgálatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×