eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ki lesz Barack Obama ellenfele?

Az európai körúton tartózkodó Barack Obamának odahaza sok jobboldali ellenfele van, a republikánus párt azonban egyelőre nem tud felmutatni olyan karizmatikus vezetőt, aki a kihívója lehet a 2012-es elnökválasztásokon.

A republikánus és jobboldali szavazók már alig várják a 2012-es amerikai elnökválasztást, hiszen ez lesz az alkalom, amikor végre megszabadulhatnak a költekezőnek és szocialistának tartott Barack Obamától, akinek a származásával is baja van egy részüknek. Csak az a baj, hogy egyelőre nincs olyan jelölt, aki mögött egyesülni tudnának.

Az amerikai jobboldal annyiféle választói csoportot és néha egymásnak is ellentmondó érdeket és értékvilágot képvisel, a teremtéselméletet hirdetőktől kezdve az abortuszelleneseken át az alacsony adókat követelő üzletemberekig, hogy nehéz lehet megtalálni azt a személyt, aki az élre állhat - írja az Economist és a Daily Beast.

Illetve a személyek megvannak, csak éppen nem akarnak jelöltek lenni. Chris Christie New Jersey-i kormányzó büszke a szakszervezetekkel vívott csatáira és költségvetési szigorára. Texasi kollégája, Rick Perry az sugallta, hogy állama polgárai ne fizessenek be a társadalombiztosítási kasszába. Paul Ryan wiscounsini képviselő, a Kongresszusi költségvetési bizottság elnöke privatizálná az idősek egészségügyi ellátását, csökkentené a nagyvállalatok és gazdagok adóját. Õk azonban nem szállnak ringbe.

A republikánus jelöltségért induló többi politikus között viszont nincs egyetlen ideális jelölt sem. Newt Gingrich, az 1994-es republikánus kongresszusi diadal egyik vezetője például, elfogadja, hogy mindenkire kötelező jelleggel terjesszék ki az egészségbiztosítást - ez szentségtörés az Obama-féle egészségügy ellen tüntető konzervatívoknak. Azzal sem szerez jó pontokat, hogy fellépne a klímaváltozás ellen, afférjai és válásai pedig elidegeníthetik az evangélikus keresztény szavazók népes táborát.

Mitt Romney a 2008-as kampány veteránja. De neki is van bűne: olyan egészségügyi törvények fűződnek a nevéhez, amelyek az Obama-féle reformot idézik. Õ is csökkentené az üvegházhatású gázok emisszióját, ráadásul mormon, ami lehet, hogy elismert egyház, de mégsem a többségé. John Huntsman volt utah-i kormányzó is republikánus, de elásta magát azzal, hogy Obama pekingi nagyköveteként szolgált.

Közben a vehemensen Obama-ellenes, radikális teadélutános mozgalom is próbálkozik, hogy soraiból kerüljön ki a következő republikánus elnökjelölt. Felmerül a 2008-as alelnökjelölt, a magabiztos, de kissé hiányos tudású Sarah Palin neve. Politikai elemzők azonban megjegyzik: az lehet esélyes, aki jóban van a párt befolyásos tagjaival, és elég pénzt tud összegyűjteni. Így a jelöltek valószínűleg nem a perifériáról érkeznek majd, hanem egy szűkebb tábor, a mérsékeltebb választók és a pártelit érdekeit fejezik ki. De, hogy kik is lesznek ők, az egyelőre nem világos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×