eur:
411.68
usd:
395.29
bux:
79551.8
2024. november 23. szombat Kelemen, Klementina

Órákig tart a karácsonyi vacsora a franciáknál

A gazdasági válság ellenére sem változik a karácsonyi menü Franciaországban, az egyetlen különbség talán csupán az, hogy a legtöbben nem a sarki hentesnél, cukrásznál vagy borpincében, hanem a hipermarketekben szerezték be az ünnepi lakomához valókat. Nem véletlen, hogy a Szenteste előtti napokban zsúfolásig megteltek a bevásárlóközpontok, amelyek egyébként reklámjaikban már hetekkel korábban jelezték: drasztikus, olykor az 50 százalékot is elérő árleszállításokkal várják a vásárlókat.

A franciák karácsonyi vacsorája liba- vagy kacsamájból, illetve hideg tengeri herkentyűkből álló előétellel indul. Ez utóbbiak alatt hagyományosan nyers osztrigát, füstölt lazacot, langusztát és garnélarákot kell érteni, amit idén - az árcsökkenésnek köszönhetően - sok helyen a normál időben meglehetősen drága Szent Jakab kagyló egészít ki.

Mindehhez száraz fehér, burgundi bor dukál, de vannak, akik az édes, Bordeaux vidékéről származó Sauternes-re esküsznek. Ha Magyarországon francia módra, azaz tengeri herkentyűkkel kezdenénk a karácsonyi vacsoránkat, úgy kísérőként egy jó Somlói Rizlinget vagy egy 3 puttonyos Tokaji aszút érdemes kipróbálni.

Ha a franciák túl vannak az előételen, melynek elfogyasztása - tekintettel az osztrigával, illetve a garnélarákkal és a langusztával járó munkára - akár egy órát is igénybe vehet, a házigazda a hagyományos karácsonyi töltött pulykát tálalja fel. Hogy miért éppen pulykát? A hagyomány szerint azért, mert az amerikaiak is ezt eszik Hálaadás napkor - melyet egyébként november hónap utolsó csütörtökén ülnek meg, és amellyel arra emlékeznek, hogy az indiánok, rajtuk keresztül pedig maga Isten az 1600-as években megmentették őket az éhhaláltól. A gondolat tehát, hogy hálaadásként pulykát fogyasszanak, Franciaországban is meggyökerezett, ám az csaknem természetes módon a Megváltó születésének ünnepére tevődött át.

Azt nem tudni, hogy a pulyka megtöltése jelképez-e valamit, az mindenestre tény, hogy az állat belsejét a legkülönbözőbb finomságokkal, fügével, almával, aszalt szilvával, fekete áfonyával, dióval, sőt libamájjal töltik meg, köretként pedig főtt gesztenyét adnak hozzá. A pulykához általában száraz - burgundi, bordeaux-i vagy a déli országrészekből, mondjuk a Rhone völgyéből származó - testesebb vörösbort isznak, de vannak, akik azt mondják: a száraz fehér borokkal is érdemes próbálkozni.

A főételt követő sajtokhoz azonban csaknem elképzelhetetlen a fehér bor - a szabály ugyanis száraz, könnyedebb vörösbort ír elő, bár e téren is vannak újító szelleműek, akik nem riadnak vissza attól, hogy a tokaji aszúkat idéző, késői szüretelésű, édes, úgynevezett
szalmaborokkal próbálkozzanak, igaz, ez utóbbi művelet általában a márvány-, például a rokfort sajtokra korlátozódik.

A vacsora csúcspontját az olykor csillagszórók kíséretében felszolgált, fatörzset formázó sütemény képezi, melyet a legkülönbözőbb, marcipánból készült díszítéssel látnak el. A szokás állítólag egy régi rítusban gyökerezik: karácsony vigíliáján ugyanis a parasztok egy jól megtermett fatörzset helyeztek a kandallóra, vigyázva, hogy az minél lassabban égjen el. Egyes helyeken úgy tartották, hogy ha erre a parázsló fára bort öntenek, úgy a következő évi szőlőtermés kiváló lesz. Mindebből mára csak a piskótából készült, csokoládé vagy más krémmel, esetleg fagylalttal töltött és bevont sütemény maradt meg, amelyhez a franciák pezsgőt bontanak.

A kiadós, több óráig tartó vacsora végén gyümölcsöt szolgálnak fel, melyet kávé és gyógytea követ - ez utóbbiak már alapvetően az emésztés elősegítését szolgálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gyenesei Leila: új vezetéssel és más szemlélettel nagy lendületet kaphat az öttusa

Gyenesei Leila: új vezetéssel és más szemlélettel nagy lendületet kaphat az öttusa

Tizenkét év után lett újra magyar tagja a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökségének, miután Gyenesei Leilát beválasztották az irányító testületbe a tisztújító kongresszuson. A világbajnok öttusázó az InfoRádióban elmondta: a sportág népszerűbbé és jobban eladhatóbbá válhat azzal, hogy a lovaglás helyére bekerült az akadályverseny a számok közé.

Demkó Attila: az orosz–ukrán háború legvéresebb szakasza következik

A lehetséges tárgyalások előtt várható a háború legrosszabb szakasza – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő, miután Ukrajna nyugati rakétákat lőtt ki Oroszországra, az pedig minden korábbinál keményebb válaszlépésekkel fenyegetőzik, sőt egyet már végre is hajtott Dnyipro városával szemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.11.25. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×