eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kínát és az Egyesült Államokat okolja az EU

Az Európai Unió élesen bírálta az Egyesült Államokat és Kínát, amiért úgymond "megtorpedózták" a koppenhágai klímakonferenciát. Brüsszel ugyanakkor továbbra is kemény vállalásokat tartalmazó nemzetközi egyezményért kampányol - ennek megkötésére legközelebb az újév végén lesz lehetőség.

Napokkal Koppenhága után egyre hangosabb a bírálók kórusa - köztük most az egyik résztvevő, az Európai Unió is megszólalt. Annak ellenére, hogy a blokkban ki nem mondott, de a gyakorlatban betartott irányvonal, hogy nem szabad látványosan összeveszni Amerikával, és különösen nem az Obama-kormányzattal, a svéd EU-elnökség most ismét arról beszélt, mennyire csalódott.

Andreas Carlgren svéd környezetvédelmi miniszter "katasztrófának" nevezte az eredményt EU-s kollégáival való találkozója után és azt mondta: a többiek is így éreznek. Annak ellenére, hogy a koppenhágai - nem kötelező egyezmény - megemlíti, hogy az aláírók szerint a Föld átlaghőmérséklete nem emelkedhet 2 foknál jobban, az EU elnökség most kimondta: az egyezmény nem felel meg az emberiség igényeinek.

Carlgren megemlítette: világos, hogy sem Kína, sem az Egyesült Államok nem akart megállapodást, ami sajnálatos. Elutasította azonban azt az ötletet, hogy "klímaadót" vessenek ki azoknak az államoknak a termékeire, amelyek keveset tesznek az éghajlatváltozás megfékezésére.

Szakértők és tudósítók szerint a kudarcot több tényező is okozta: az egyik az volt, hogy az éveken át tartó, és az ENSZ keretein belül folyó alkudozás ellenére Koppenhágában több ország, így az Egyesült Államok, és az úgynevezett BASIC-országok, a feltörekvő gazdaságok, Brazília, Dél-Afrika, India és Kína külön kezdett alkudozni. Komplikálta a helyzetet Kína befolyása a fejlődő világban, illetve az elnök kezét megkötő amerikai politikai rendszer, ami miatt Barack Obama gyakorlatilag semmit nem tudott ígérni. Ennek hiányában Kína és India is makacsul ellenállt, az amerikai kongresszusi képviselők és szenátorok pedig rájuk mutogatva fékezték az amerikai vállalásokat.

Az egyezményt most már az épphogy megkötöttt alku kidolgozóinak egy része is bírálja. Brazília szerint is kudarc történt, és Lula elnök Obamát okolta, amiért az túl keveset ajánlott fel. A BASIC-blokk másik tagja, és a kontinens gazdasági motorjának számító Dél-Afrika környezetvédelmi minisztere utólag "elfogadhatatlannak" nevezte az egyezményt, amelyet Koppenhágában még elfogadott. Amerika és a BASIC országok alkuját a csúcs többi résztvevője is jóváhagyta és Kína és India továbbra is elégedett az eredménnyel, mert nem kényszerítették őket ipari termelésük visszafogására. Így az történt, hogy az EU szinte egyedül maradt vállalásaival, miközben az Egyesült Államok és a feltörekvő gazdaságok nem voltak hajlandók radikális lépéseket hozni.

Brüsszel még ebben a helyzetben is egy kötelező érvényű megállapodásért kampányol, ennek megkötésére azonban legközelebb az újév végén, Mexikóban lesz lehetőség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×