eur:
394.85
usd:
370.54
bux:
65368.33
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi

Felkorbácsolta a kedélyeket a nemzeti identitásról szóló vita

Amint az várható volt, a nemzeti identitásról szóló, november közepén hivatalosan elindított országos vita erősen megosztja a francia társadalmat. Egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek csaknem fele azt szeretné, ha leállítanák vagy legalábbis egy időre felfüggesztenék a folyamatot. A baloldali ellenzék a rasszizmus felerősödésétől, valamint a szélsőjobboldali Nemzeti Front előretörésétől tartva azonnal és véglegesen abbahagyatná a vitát, melyet egyébként a kezdetek óta ellenez, és amelyről úgy véli, az mindinkább a bevándorlás és a muzulmán kérdés körül forog.

Az ügyben a jobboldal sem egységes, olyan neves politikusok, mint a Nicolas Sarkozy esküdt ellenfelének számító Dominique de Villepin egykori miniszterelnök, vagy a jelenleg Bordeaux város polgármestereként működő, egykor ugyancsak kormányfői pozíciót betöltő Alain Juppé is "egészségtelennek" tartja az egyre szélesebbé váló polémiát.

A kormánypárti többség és maga az államfő azonban továbbra is a folytatás mellett érvel, és Nicolas Sarkozy különleges tanácsadója egy lapinterjúban kedden azt mondta: azzal erősítenék a szélsőségeket, ha nem beszélnének a kérdésről. Henri Guaino elismerte, hogy az elmúlt hetekben túlzások is elhangzottak, melyeket, mint fogalmazott, határozottan el kell ítélni, de úgy vélte, nem lehet élő demokráciának nevezni egy olyan rendszert, ahol mindenki hallgat. "A bevándorlás és a vallás is érinti a nemzeti identitást, ezért e két témát nem lehet a vitából kizárni" - mondta a Le Figaro című napilapnak a tanácsadó, hozzátéve: nyilvánvaló, hogy a beszélgetés nem folyhat kizárólag csak ezekről.

A vitának amúgy máris van egy konkrét hozadéka, néhány hete ugyanis mintegy száz kormánypárti polgármester és parlamenti képviselő olyan törvényjavaslat kidolgozását kezdeményezte, amely megtiltaná az idegen államok zászlóinak, jelképeinek használatát a polgármesteri hivatalokban. A kérdés azért merült fel, mert egyre gyakoribb, hogy a bevándorolók által kötött házasságokra a násznép a származási országuk, az esetek többségében Algéria zászlóit lobogtatva érkezik az eseményre.

Az ügy kapcsán megkérdezett Henri Guaino azt mondta: Franciaország történetében most fordul elő először, hogy fiataljainak egy része a francia identitással szemben fogalmazza meg saját önazonosságát, ezért ezzel a jelenséggel mindenképpen szembe kell nézni. "Az országos tanácskozástól tehát egy új nemzeti öntudat és köztársasági konszenzus kialakulását, ugyanakkor értékeink újrafogalmazását várjuk, amelyek mentén mi, franciák együtt tudunk élni" - összegezte a vita értelmét a tanácsadó.

A folyamat mindenesetre még csak az elején tart, és a bevándorlásügyi miniszter a felmerülő témák "gazdagságát" látva nemrég bejelentette: a vitát, melynek lezárását eredetileg jövő márciusra tervezték, valószínűleg 2010 végéig meghosszabbítják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Nagy esés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Nagy esés után életjeleket mutatnak a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping a nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphatbet (Google), vagy az Apple. A piac közben úgy tűnik, hogy igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, hiszen Ázsiában nagyrészt emelkedtek a tőzsdék, és Európában is emelkednek a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×