eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Közeleg "a rettegés 7 perce" - így néz ki belülről a Mars meghódítása

A landolás előtt kevéssel megszólalt a projekt főmérnöke, Mohamed Abid.

Kevéssel azelőtt, hogy a NASA a marsjáró landolásával várhatóan történelmet írna, a Perseverance projekt főmérnökével, Mohamed Abiddal közölt interjút a HVG. Ebből kiderült, a csütörtök este 10 óra körül landoló marsjárónak három fő feladata lesz a vörös bolygón, ebből az egyik: kutatni valaha volt lehetséges élet nyomai után (a leszállóhelyet, a Jezero-krátert, egy egykor talán létező folyó deltatorkolatát is így választották ki). A projekt egyébként annak a nagy vállalásnak a kezdete, hogy az ember személyesen is eljusson majd a Marsra.

Az űrszerkezet egyébként mintákat fog gyűjteni a bolygó felszínén, ezeket egy kijelölt helyre viszi, majd egy újabb dupla misszió fogja ezeket visszahozni a Földre 2031 táján.

A gép építésekor folyamatosan teszteltek minden alkatrészt és anyagot, de minden megoldást is. Mohamed Abid jelenleg is azt a csapatot vezeti, amely gyűjti és elemzi a hibákat, és dolgozik azok orvosolhatóságán, emiatt reméli, ezentúl nagyon unalmas lesz a munkája.

A landolás perceit a "rettegés 7 perce" fantázianévvel illették a NASA-ban, utalva arra, hogy az információk áramlása mennyi időbe telik a két bolygó között.

A rover egyébként 14 év "szavatosságú", első tevékenysége a Marson a landolásról szóló jel elküldése lesz a Földre, majd kinyitja az antennáit, beindítja a tornyot, amire a fúrókart szerelték, és szép sorban az összes rendszerét leellenőrzi, hogy mindegyik működőképes-e.

"A landolás az eleje lesz valaminek, nem pedig a vége" - szögezte le Mohamed Abid.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×