INFORÁDIÓ
2021. március 1. hétfő
Albin

koronavírus

covid-19

vakcina

oltás

mutáció

A Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyagát csomagolják az amerikai Pfizer gyárában, a Michigan állambeli Portage-ben 2020. december 13-án, amikor megkezdik a szérum első adagjainak kiszállítását az Egyesült Államokban.

Új törzsek: az mRNS-oltások gyorsan alakíthatók

Infostart

Az új variánsok nyújtotta kihívásokra az egyszerűen változtatható mRNS-oltások, mint a Moderna és a Pfizer vakcinája, hamar tudnak reagálni, mondta az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója, Anthony Fauci.

Az új törzsek elleni védekezésben ezen tú jó hír az is, hogy a gyártók már dolgoznak olyan emlékeztető oltásokon, amelyek például a dél-afrikai variáns ellen lehetnek hatásosak, írja a CNBC.

Jelenleg főként a brit, a brazil és a dél-afrikai új törzsek jelentenek aggodalmat: önmagában az, hogy a vírus változik, egyáltalán nem meglepő, mivel ez természetének része, azt viszont folyamatosan figyelniük kell a kutatóknak, hogy a bekövetkezett változások a kezelésben vagy az immunizációban használt szerek hatékonyságából el tudnak-e venni. A bioRxiv szaklapban megjelent, szakértői ellenőrzés előtt álló tanulmány szerint lehetséges, hogy a fél-afrikai variáns az antitestkezelésekkel szemben ellenállóbb, valamint csökkenti a most használatos oltások hatékonyságát is. Fauci a CNN-nek adott interjújában ezt a törzset a brazilhoz nagyban hasonlónak nevezte.

Ugyanitt beszélt ugyanakkor a jó hírről, amit az mRNS-technológia léte nyújt: a Pfizer és a Moderna könnyedén tudja módosítani oltását, hogy az jobban megfeleljen az idő közben megjelent variánsok elleni védelem követelményeinek.

"Igyekszünk folyamatosan egy vagy két lépéssel előrébb járni. Jelenleg az a helyzet, hogy a vírus jelen van - itt van, de biztosan nem domináns -, így próbálunk a védekezésben elé kerülni.

Olyan vakcinára van szükségünk, ami hat ez ellen a variáns ellen is" - mondta el Fauci, az amerikai állapotokra utalva.

Az a tény ugyanakkor, hogy mind a két, a hírvivő RNS technológiáját használó oltás 90 százalék fölötti hatékonysággal bír a korábbi vírustörzzsel szemben, szintén jó hír, hiszen még ha a dél-afrikai variáns csökkenti is a hatékonyságát, az relatíve magas maradhat.

A fejlesztés alatti, új törzsek ellen ható oltásoknak, illetve emlékeztetőknek nem kell olyan klinikai tesztsorozaton átesniük, mint az eredetieknek.

"Nem kell harminc vagy negyvenezer ember bevonásával tesztelni ezeket, mivel kiegészítő adatokat tartalmaznak a már benyújtott dokumentációhoz" - mondta el Fauci.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Morry Gash
A címlapról ajánljuk

Nem minden szám romlik

Valamivel 4000 fölött a vasárnap talált koronavírusosok, de 15 ezer fölött a halottak száma....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018