eur:
393.11
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Orvos figyeli egy koronavírusos beteg lélegeztetését  a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Koronavírus: a férfibetegek esélye háromszoros az intenzív kezelésre

A mortalitás is valamivel nagyobb a megfertőződött férfiak körében egy friss kutatás eredményei szerint.

Hárommillió koronavírussal megfertőződött beteg adatait elemezte az a kutatás, amely 46 ország és 44 amerikai állam megbetegedéseinek alapján vont le következtetéseket arról, hogy a vírustól a férfiaknak kell inkább tartaniuk.

A MedicalXPressben közölt cikk szerint, melyben az év első öt hónapjában bekövetkezett esetek alapján készült kutatással foglalkoztak, a megfertőződés ugyanakkora eséllyel fordulhat elő férfiaknál, mint nőknél: a kutatásban szereplő eseteknek pontosan a fele érintett férfit. Intenzív osztályra ugyanakkor a betegek közt háromszor annyi férfi került, mint nő, ráadásul a férfiak esélye a halálos kimenetelre 39 százalékkal magasabb.

"Az adatok segítenek felhívni az orvosok figyelmét arra a tényre, hogy a biológiai nem is lehet rizikófaktor. Sok kutatásban ezzel a változóval méltatlanul nem számolnak, kutatásunk figyelmeztetés, hogy ez is fontos faktor, amit figyelembe kell venni" – fogalmazott Kate Webb, a Fokvárosi Egyetem kutatója, az elemzés társszerzője.

A trend az adatok alapján globálisan megfigyelhető, a két nem közti biológiai különbözőségekben található meg a magyarázata. A vele született és az adaptív immunrendszer működése is a nők javára tér el.

"A női szervezet nagyobb mennyiségben termel egyes típusú interferonfehérjét, ami a citokinviharban tapasztalt túlzó immunreakciót képes gátolni.

A citokinvihart tartjuk felelősnek sok esetben a súlyos állapot kialakulásáért" – fogalmaztak a kutatók.

A nőkben termelődő ösztradiolhormon a vírus elpusztításáért felelős T-sejtes reakciót erősíti, és az antitestek termelődését is ösztönzi. A férfiakban nagy mennyiségben megtalálható tesztoszteron mindeközben elnyomja az immunrendszer működését.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy az alapbetegségekkel való összevetés is szükséges lehet még annak jobb megértéséhez, hogy miért érint több férfit a koronavírus súlyosabb lefolyású változata. Azt maguk is megállapították, hogy a magas vérnyomás és a cukorbetegség hasonló arányban érintette a női és a férfi betegeket is, illetve hogy ez a két betegség a leggyakoribb alapbetegség a kórházba kerülő koronavírusosoknál.

A szerzők arra is felhívják a figyelmet: a vakcinakutatásban is érdemes a nemek kérdését figyelembe venni, mivel lehetséges, hogy a férfiak és a nők másként reagálnak ugyanarra a védőoltásra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×