eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Létezik visszaszorítható ráktípus

Létezik visszaszorítható ráktípus

A krónikus mieloid leukémia az első olyan vérképző szervekből induló daganatos betegség, amely ma már teljes mértékben kontrollálható. A Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem Bödör Csaba vezette Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja az érintettek hiteles tájékoztatása érdekében betegtájékoztató honlapot is indított.

A kutatócsoport elsősorban a nyirokrendszer daganatos betegségeivel, az úgynevezett limfómákkal és különböző leukémiákkal foglalkozik – mondta a csoport vezetője, hozzátéve, hogy egyéb olyan hematológiai daganatos megbetegedésekkel is, amelyek hátterében valamilyen genetikai eltérés van.

„Kutatásaink során azt vizsgáljuk az onkohematológiai kórképekben, hogy a genetikai eltérések hogyan befolyásolják a betegek klinikai viselkedését, a különböző kezelésekre mutatott terápiás választ, esetleg rezisztenciát. Azt is kutatjuk, hogy milyen genetikai eltérések szolgálhatnak terápiás célpontként, melyikre tervezhető valamilyen gátlószer, aminek valódi terápiás hatása lehet.”

A terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően a „célzott terápiák korát éljük” - fogalmazott Bödör Csaba, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy a kezeléseket a beteg genetikai hátteréhez és klinikai paramétereihez lehet igazítani.

„Ez a személyre szabott vagy célzott terápia, amellyel kisebb-nagyobb sikereket értünk el az elmúlt években.”

Van olyan leukémia típus, amelyet egy gyógyszerrel teljesen vissza lehet szorítani és kontrollálható – mondta a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem közös Lendület Molekuláris Onkohematológiai Kutatócsoportja vezetője.

„A krónikus mieloid leukémia kezelése sikertörténet a célzott terápiák területén.”

Bödör Csaba hangsúlyozta mindez modellként, útmutatóként is szolgál a többi hematológiai daganat célzott terápiás megoldásainak keresésekor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×