eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Minden eddiginél nagyobb veszély fenyegeti az éghajlatot

Kutatók első alkalommal találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a Jeges-tenger partvidéki vizeinek mélyén lévő, a szén-dioxidnál mintegy hússzor erősebb üvegházhatású metán jelentős mennyiségben jut a levegőbe.

A metán földalatti készleteinek sorsát azért kísérik megkülönböztetett figyelemmel a tudósok, mert a gáz már a múltban is okozott hirtelen hőmérséklet- és éghajlat-változást, ami tömeges kihaláshoz vezetett, például 55 millió évvel ezelőtt.

Az Oroszország északi partjai mentén hajózó kutatók a Laptyev- és a Kelet-szibériai-tengeren, a szibériai kontinentális talapzat felett nagy metánkoncentrációt mértek, néhol a háttérérték százszorosát.

A szakembereket különösen nyugtalanítja, hogy néhány helyen a metán nem is oldódott fel a vízben, hanem buborékokban, úgynevezett metánkéményeken keresztül tört a víz felszínére.

A metán a tengerek mélyén metán-klatrát formájában van jelen, ami a vízjég egy formája. A felmelegedés a metánjég elolvadását okozhatja. A tudósok attól tartanak, hogy a folyamat hatalmas léptékű mértékű pozitív visszacsatolási folyamattá válik, amikor is a melegedés metánt juttat a légkörbe, ami további melegedést okoz.

Számítások szerint a Jeges-tenger alatt nagyobb mennyiségű metán található, mint a Föld teljes szénkészlete, így elemi érdek lenne, hogy a gáz ott maradjon, ahol eddig volt. Csakhogy, az Északi-sarkvidék sokkal gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része, az utóbbi néhány évtizedben 4 Celsius-fokkal.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×