eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Tízmilliók életét fenyegetik a mutáns kórokozók

A polgárháború, az egészségügyi ellátórendszer hiánya és a nagy mennyiségben beáramló hamis gyógyszer miatt egyre nagyobb a veszélye annak, hogy gyógyíthatatlan betegségek alakulnak ki Mianmarban, az egykori Burmában. A szakemberek különösen a malária és a TBC mutálódásától félnek.

A veszélyre a Thaiföld és Mianmar határvidékén dolgozó orvosok hívták fel a figyelmet.

A szakemberek attól tartanak, hogy a gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása és a hamis pirulák miatt a jelenlegi leghatékonyabb készítménynek, az artemisinnek ellenálló maláriakórokozó alakulhat ki.

Ennek esélye különösen nagy ebben a régióban, a Thaiföld határvidékén élő mintegy félmillió mianmari menekült 12 százaléka ugyanis maláriával fertőzött.

Egy, a térségben dolgozó francia maláriaszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegség kórokozója már védettséget szerzett számos, nem az artemisinin családjába tartozó készítménnyel szemben.

Ha ez utóbbival szemben is reizisztenssé válna, akkor nem tudnának mivel eredményesen védekezni a malária ellen, amely Afrikában jelenleg is több mint egymillió embert öl meg évente.

Félesély

Amitől a malária esetében tartanak a szakemberek, már bekövetkezett a tuberkolózisnál.

Az egyik határhoz közeli kórházban idén már közel annyi TBC-s beteget kezeltek, mint tavaly egész évben, ami pedig ennél is aggasztóbb, hogy öten a kórokozó multirezisztens (azaz sok gyógyszernek ellenálló) típusától betegedtek meg.

Normális esetben a kezelés fél évig tart, és teljes gyógyulást hoz, a multirezisztens TBC-baktériummal szemben azonban a kétéves gyógyszer- és injekciókúra is csak 50 százalékos túlélési esélyt kínál.

Az okok hasonlók, mint a malária esetében, kiegészítve azzal, hogy a kúra felénél - amikor már jobban érzik magukat - sokan abbahagyják a gyógyszer szedését, ami optimális lehetőséget teremt a baktériumnak az alkalmazkodáshoz.

Az orvosok ugyan mindent megtesznek a felvilágosítás és a kezelés ellenőrzése érdekében, de az ide-oda vándorló menekültek esetében - figyelembe véve a szegényes infrastruktúrát - ez szinte lehetetlen.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×