eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A győztes Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj eredményhirdetésén a mogyoródi Hungaroringen 2022. július 31-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Forma–1: kutyakomédia emelte trónra Max Verstappent

A szabályok kissé szabad értelmezése is kellett ahhoz, hogy a holland pilótát már Japánban világbajnokká avathassák. A különös győzelemről a racingline.hu főszerkesztője beszélt az InfoRádiónak.

"Kicsit azt érzem, hogy öngólt rúgott a FIA, a Forma-1-et is felügyelő nemzetközi szervezet" – mondta Vámosi Péter, felidézve, hogy a Japán Nagydíj után a sportág irányítói azon tanakodtak, hogy minden versenyző a teljes pontszámot megkapja a futam után, vagy a rövidebb versenytáv miatt csak fél pontokat számoljanak el az eredményekben. Végül ezen múlt, hogy már Japánban világbajnokot hirdethettek Max Verstappen személyében.

A holland második vb-címe csak idő kérdése volt, ahogy a következő versenyen várhatóan már a konstruktőri világbajnokságnak is örülhet a Honda és a Red Bull Racing. A szakújságíró azonban úgy látja: nem ilyen számolgatással, hanem tisztán kellett volna megszereznie Verstappennek a bajnoki címet. "Ez így komolytalanná tette a dolgot, ami miatt az FIA-nak önvizsgálatot kellene tartania" –hangsúlyozta Vámosi Péter.

Főleg azért, mert Max Verstappen tavalyi és idei teljesítménye alapján kétség sem férhetne ahhoz, hogy ő pillanatnyilag a világ legjobb Forma–1-es versenyzője, mégis mindkét eddigi világbajnoki címét némileg vitatható módon szerezte. A szakíró szerint bár az idei szezonból még hátra van négy verseny, szinte kizárt, hogy Max Verstappen és a Honda leállna.

"Mindenképpen a holland versenyző lenne a világbajnok, ezért is érthetetlen az, ami Japánban történt. Valószínűleg üzleti érdekek diktálhatták, hogy már a versenysorozat vége előtt világbajnokká nyilvánítsák Max Verstappent, amihez még egy kicsit a pontozást is hozzáalakították" – mondta Vámosi Péter.

Az is furcsa volt, ahogyan és amilyen mértékben megbüntették a Ferrari pilótáját, Charles Leclerc-t – folytatta a racingonline.hu főszerkesztője. A büntetés jogos volt, hiszen a francia pilóta tényleg levágta az egyik kanyart, de egyrészt ezért korábban soha nem adtak ilyen komoly, öt másodperces büntetést, másrészt az is különös volt, hogy milyen hamar megszületett az erről szóló döntés.

"Máskor fél éjszakákat tanakodott a FIA, most viszont pár perc is elég volt. Max Verstappen meg csak ült azon a trónszerű bársonyszéken, és hol azt mondták neki, hogy bajnok, vagy hol meg azt, hogy ja, mégse. Kicsit kutyakomédia jellege volt az egésznek" – mondta Vámosi Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×