eur:
389.59
usd:
364.73
bux:
68072.58
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ez a csapat vár szerda este a Fradira

Azerbajdzsán első számú futballklubja, a Qarabağ FK vár a Ferencvárosra a labdarúgó Bajnokok Ligája idei selejtezőinek harmadik fordulójában, Bakuban. A csapat egyeduralkodónak számít hazájában, a legutóbbi kilenc bajnokságból csak egyet (2020–2021) nem nyert meg.

A székhelye Baku, a főváros, noha, mint neve is mutatja, eredetileg nem ott született. Aghdam városában alapították 1951-ben (egyébként Mehsul néven), 1987-ben kapta a Qarabağ FK nevet. 1993-ban a Hegyi-Karabahban dúló háború miatt költözött Bakuba. Még abban az esztendőben megnyerte az azeri bajnokságot, de aztán legközelebb csak húsz év múlva, miután szinte teljesen újjászületett.

Az új korszak részben a helyi óriásvállalat, az Azersun Holding belépésével, majd az immár legendás edző, Gurban Gurbanov 2008-as érkezésével kezdődött. Az egykori kiváló csatár (68 válogatott mérkőzésén 14 gólt szerzett) 2006–2007-ben még a szovjet idők első számú azeri csapatát, az akkor már az „azeries” névalakot használó Neftçit dirigálta, majd 2008-ban került a Qarabağhoz. Azóta is ő a vezetőedző. (Közben egy idényen át, párhuzamosan, volt szövetségi kapitány is.)

Csapata – amely egyébként a nyolctagú vezérkar hat tagját tekintve török kézben van – az elmúlt időszakban részben abszolút „nemzetközi” csapattá vált, ugyanakkor épít azeriekre is. A júniusi válogatott mérkőzésekre kijelölt keretben kilenc Qarabağ-futballista volt. Köztük, például, Ramil Şeydayevre, aki a szentpétervári Zenitben Huszti Szabolcs csapattársa volt, pályafutása elején. Még orosz színekben, 2013-ban U17-es Európa-bajnok, majd két évvel később U19-es Eb-ezüstérmes volt. Vagy a két veterán, Maksim Medvedev és Qara Qarayev, akik egyaránt túlvannak a hetvenötödik válogatottságukon.

A honosítás lehetőségével is élt a klub, a pályafutása csúcsán már túllévő Richard Almeyda brazil, Filip Ozobić pedig horvát. A légiósok közül a montenegrói Marko Vesovics a szerb (Crvena zvezda), az olasz (Torino), a horvát (NK Rijeka) és a lengyel (Legia) élvonalban is játszott. Honfitársa, Marko Jankovics ugyancsak futballozott a Serie A-ban (SPAL), majd Izraelből szerződött Azerbajdzsánba. A kolumbiai Kevin Medina korábban Portugáliában (Academico Viseu, Chaves), a francia Abdellah Zoubir hazájában nem jutott el a Ligue 1-ig, légiósként a skót (Hibernian) és a román (Petrolul Ploiești) élvonalban játszott. A szenegáli Ibrahima Wadji négy-öt éve Erling Haaland oldalán játszott néhány mérkőzést a Moldéban, 2019-ben, ugyanott, Henry Wingo klubtársa volt. A mostani keret legjobbjának a brazil Kady Borgest tartják, ő volt az előző idény házi gólkirálya.

Az európai porondon a Qarabağ FK legnagyobb sikere a 2017-es őszi BL-csoportkör volt, az AS Roma, az Atlético Madrid és a Chelsea volt a három ellenfél. Érdemes tudni, hogy az azeri csapat a legutóbbi nyolc (!) idényben mindig szerepelt valamelyik sorozat őszi csoportkörében, hatszor az Európa-ligában, egyszer a BL-ben, s legutóbb a Konferencia-ligában. Legrosszabb esetben ennek 2022 őszén is biztosan tagja lesz. Az elmúlt években olyan csapatokat ejtett ki nyaranta, mint a Molde, a varsói Legia, az Aberdeen, s idén a Lech Poznan és az FC Zürich. A tavaly ősszel BL-csoportkörös szereplésével nagy feltűnést keltő Sheriff Tiraspolt 2017 óta háromszor is elbúcsúztatta. Az első meccset augusztus harmadikán az azeri fővárosban, a visszavágót jövő kedden, aug. 9-én Budapesten rendezik.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×