eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az amerikai Victoria Hardwick a világ leghíresebb és legkeményebb kutyaszánversenyének, az Iditarodnak a rajtjánál az alaszkai Anchorageban 2019. március 2-án. 1973 óta minden márciusban Alaszkában csapnak össze a világ legjobb versenyzői, hogy a vadonon, azaz erdőkön és befagyott folyókon át vezető, mintegy 1800 kilométeres távot teljesítsék.
Nyitókép: Az amerikai Victoria Hardwick a világ leghíresebb és legkeményebb kutyaszánversenyének, az Iditarodnak a rajtjánál az alaszkai Anchorageban 2019. március 2-án. MTI/AP/Michael Dinneen

Még a legendás kutyaszánversenybe is "beleugat" a koronavírus

Máshol és rövidebb távon is rendezik az Iditarod megmérettetést, a hajtókat verseny közben is tesztelik.

A megszokottól eltérő, új helyszínről indul és rövidebb távval rendezik meg idén az Iditarod kutyaszánversenyt márciusban - jelentették be kedden a szervezők.

A világ leghíresebb kutyaszánversenye ezúttal Deshka Landingből indul, és ott lesz a cél is. Az új starthelyszín 11 kilométerre fekszik a hagyományos kiindulóponttól, az alaszkai Willowtól. A változtatásra a község központjában folyó építkezés miatt volt szükség.

A szervezők decemberben közölték, hogy az ezer mérföldes (1609 kilométeres) verseny útvonalát 860 mérföldre (1384 kilométerre) rövidítették, és ebben az évben a pandémia miatt nem a Bering-tenger partján fekvő Nome lesz a célállomás.

A kutyahúzta szánok március 7-én kelnek útra Deshka Landingből, a versenyzők egy hurkot leírva a ma már lakatlan Flatnél fordulnak vissza és siklanak a célállomásig, Deshka Landingig.

A hajtók csak friss negatív koronavírus-teszttel állhatnak rajthoz, és

a verseny közben is tesztelik őket.

Az ellenőrzőpontokon kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás.

Idén 54 csapat száll versenybe, mivel tíz hajtó, köztük a bajnoki címvédő norvég Thomas Waerner nem indul. A korábbi bajnokok közül viszont Dallas Seavey, Martin Buser, Pete Kaiser és Joar Leifseth Ulsom tervezi az indulását.

Tavaly 57 csapat indult útnak, és 33-nak sikerült teljesítenie a távot. A 47 éves Thomas Waerner március 17-én szelte át a verseny célvonalát a nyugat-alaszkai Nome-ban, csaknem 9 és fél nap alatt teljesítve az 1600 kilométeres távot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×