eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Twitter

Őrület Londonban, pirosokkal és Kékekkel

Joe Cole, a Chelsea korábbi legendája a Stamford Bridge-en valaha játszott egyik legjobb BL-mérkőzésnek minősítette a Kékek Ajax elleni 4-4-es mérkőzését. Frank Lampard menedzser szerint „őrület” volt. A hollandok már kevésbé lelkesek, a játékvezetőt és a VAR-t okolják azért, mert nem tudtak nyerni Londonban.

A Chelsea még soha nem szenvedett két hazai vereséget a BL-csoportkörében ugyanazon őszön, az Ajax még soha nem veszített BL-mérkőzést Londonban. Ahhoz, hogy az első valóra váljon, a második semmivé legyen, két teljesen eltérő előjelű eredmény szükségeltetett volna. Végül az angolok nem írtak negatív rekordot, a hollandok sorozata nem szakadt meg – 4-4-es döntetlennel zárult a kedd esti mérkőzés a Stamford Bridge-en.

Volt benne második perces öngól, Jorginho két büntetőt is gólra váltott, az Ajax már 4-1-re is vezetett, aztán örülhetett, hogy

megúszta a vereséget, miután a második félidő közepén egy percen belül két játékosa is piros lapot kapott.

Pedig a hollandok nagyon jól játszottak az első félidőben, jobban, mint a Chelsea. A másodikban feljavultak az angolok, de kaptak még egy gólt, amivel eldőlni látszott a mérkőzés. Becsületükre legyen mondva, nem adták fel, szépítettek, majd jött a 70. perc, amikor előbb a már sárga lapos Daley Blind szabálytalanodott, aztán Joel Veltman kezét érte a labda a tizenhatoson belül, s ezért ő is piros lapot kapott. A kilenc főre fogyott Ajax ellen Jorginho 4-3-ra felhozta a Chelsea-t, sőt a Kékek a 19 éves, minden idők legfiatalabb chelsea-s BL-gólszerzőjévé előlépő Reece James révén ki is egyenlítettek.

Akkor talán már nekik állt inkább a zászló – de ne feledjük, az ellenfél az Ajax volt, amelynél talán egyetlen európai élcsapatnak sem jobb az idegenbeli mérlege. A hollandok úgy védekeztek, hogy – bár Ten Hag edző érthetően levitte a pályáról két szélsőjét, hogy cserékkel tömje be a kiállítások miatt a védelemben támadt réseket – közben veszélyesen támadtak.

Több lövést küldtek kapura kilenc emberrel, mint tizeneggyel!

Az angol szurkolói kommentárok alaposan bírálják Kepát, a Chelsea kapusát, aki a második és a harmadik gólban is benne volt, de a végén óriásit védett. Nála nagyobbat csak Onana (messze a legjobb kameruni kapus Thomas Nkono és Joseph-Antoine Bell nagyjából két évtizeddel ezelőtti búcsúja óta), aki megmentette az egyik pontot.

Erik ten Hag, az Ajax edzője a mérkőzés után diszkréten, de határozottan bírálta a VAR-t, amely két góljukat elvette Amszterdamban is, most pedig szerinte alapvetően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét a tizenegyes megítélésével.

Szerinte nem vitatható, hogy Veltman kezét érte a labda, de a játékos természetes testtartással állt, egyszerűen a labda eltalálta. A felvételek igazolják: az edzőnek igaza van. Mindazonáltal – ha jól értelmezzük a nyári szabályváltoztatást – Gianluca Rocchi jól döntött, amikor büntetőt ítélt,

egyszerűen a szabály nem jó. Nincs már vétlen kezezés,

ez pedig (megint csak szubjektív megállapítás) nem találkozik a játék szellemiségével. Az pedig különösen megkérdőjelezhető, hogy egy játékos, aki vétlenül „szabálytalankodik”, miért kap újabb sárga lapot…

De ha már a VAR-nál tartunk: a Chelsea a hajrában szerzett még egy gólt, Azpilicueta révén. Rocchi a VAR alapján érvénytelenítette a gólt, Abraham kezezése miatt. A felvételeken tízszeri megnézés után sem látszik semmi. Egyetlen Ajax-játékos sem reklamált, miután a labda a kapuba került. Ez is hozzátartozik a teljes képhez.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×