Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyemelő-vb - Pócza doppingolt, nem versenyezhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Doppingolás miatt ideiglenesen felfüggesztették a súlyemelő Pócza Vajk Károly versenyengedélyét, aki így nem indulhat a pénteken kezdődő houstoni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon - jelentették be csütörtökön a vb helyszínén.

A sportági világszövetség (IWF) doppingellenes bizottságának közlése szerint a magyar emelő - aki a 94 kilogrammos kategóriában szerepelt volna Amerikában - versenyen kívüli ellenőrzésen bukott meg az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozolollal. Pócza az ügye lezárásáig nem versenyezhet.

Ez azt is jelenti, hogy a magyar férficsapat ötfősre apadt a vb-n, ahol Soóky Gergely, Baranyai János, Vaspöri Gábor, Gyurkovics Ferenc és Nagy Péter próbálja gyarapítani a tavalyi vb-n gyűjtött összpontszámot annyival, hogy Magyarország a houstoni viadal után is ott legyen a nemzetek pontversenyében az első 24 ország között, s így három kvótát szerezzen a jövő nyári olimpiára.

Póczán kívül egy tajvani súlyemelő, Csin Ji Jang szintén nem megengedett segítséghez folyamodott a felkészülése közben, így ő sem indulhat el a houstoni versenyen.

Az IWF csütörtöki kongresszusán bejelentették, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban produkált pozitív doppingesetei miatt Bulgária nem vehet részt a jövő nyári ötkarikás játékokon, Románia hasonló okból egy kvótát elveszít, s a holléti jelenlét bejelentési kötelezettségének többszöri megsértése - ennélfogva a doppingvizsgálatok elmulasztása - miatt nem indulhatnak a houstoni vb-n Guatemala, Honduras, Panama, Sierra Leone és Tádzsikisztán emelői.