eur:
388.09
usd:
360.17
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Magyar futballedző kapott emléktáblát a milánói Meazza Stadionban

A Holokauszt világnapján egy magyar futballedző tiszteletére lepleztek le emléktáblát a milánói Giuseppe Meazza Stadionban. Az Internazionale vezetői és a meghívottak Weisz Árpádra emlékeztek.

Weisz Árpád, azaz Csili, a Törekvés korábbi hatszoros válogatott balszélsője Solton született 1896. április 16-án. Hazai klubpályafutása után külföldre ment szerencsét próbálni, előbb a Makkabi Brnóban játszott rövid ideig, majd, mint oly sokan a kortársai közül, Olaszországban kötött ki.

Játszott az Alessandriában, majd az Interben, de viszonylag korán, már harmincévesen lezárta karrierjét. Edzőként kezdett dolgozni - lényegesen nagyobb sikerrel.

1926 és 1933 között három szakaszban is irányította az Intert, közben egyetlen szezonban délen, a Barinál is dolgozott. Az akkor Ambrosianának nevezett Interrel 1930-ban bajnoki címet nyert, mindmáig ő a legfiatalabb bajnok edző a Serie A-ban.

1934-35-ben a Novara, majd - pályafutása talán legsikeresebb időszakában - a Bologna trénere, az akkori Olaszországban is elfogadott elnevezés szerint "Mistere" volt.

Az 1938-as világbajnokság előtti két évben megnyerte az olasz bajnokságot a Bolognával, amely aztán 1938-ban csak ötödik lett, de már a zsidótörvények miatt Olaszországból menekülni kényszerülő edző nélkül. (Weisz 1938 és 1940 között Hollandiában, a DFC csapatánál dolgozott.)

Õ fedezte fel egyébként a húszas évek végén a világbajnokságok első évtizedének egyik legnagyobb csillagát, a kétszeres világbajnok Giuseppe "Peppino" Meazzát, akinek a nevét ma az a stadion viseli, amelyben a Mester emléktábláját felavatták.

Nevéhez fűződik az első igazi futballszakkönyv megírása Olaszországban, illetve ő volt a harmincas évektől a labdarúgás taktikáját forradalmasító WM-rendszer itáliai meghonosítója.

Weisz Árpád, valamint a felesége és két gyermeke Auschwitzban halt meg, az ismert adatok szerint 1944 januárjában.

Emlékére 2009-ben emléktáblát avattak a bolognai Stadio Dall'Arában. 2012. január 27-én az Inter vezetői ugyancsak emléktáblával tisztelegtek az emléke előtt.

Az avatáson részt vett Milly Moratti, a klubelnök Massimo Moratti felesége, Javier Zanetti csapatkapitány, Claudio Ranieri vezetőedző, valamint Matteo Marani, a nagy sikerű Dallo scudetto ad Auschwitz. Vita e morte di Arpad Weisz (A bajnoki címtől Auschwitzig, Weisz Árpád élete és halála) című könyv szerzője, Giuliano Pisapia Milánó polgármestere, Roberto Jarach, a milánói zsidó közösség elnöke és Mannó István milánói főkonzul is.

A Giuseppe Meazza Stadionban a díszpáholyokhoz vezető teremben kapott helyet Weisz Árpád olasz nyelvű emléktáblája, amely "az olasz labdarúgás nagy újítójának, a WM-rendszer olaszországi meghonosítójának, Giuseppe Meazza felfedezőjének" állít emléket.

Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×